DJEČAK HEROJ! Amerikanci usvojili dječaka iz Srbije rođenog bez udova - Volim Podgoricu

DJEČAK HEROJ! Amerikanci usvojili dječaka iz Srbije rođenog bez udova

Rođen je u Srbiji prije šest godina bez ruku i nogu. Roditelji su ga po rođenju ostavili, ali je sa 18 mjeseci sreću pronašao u američkoj porodici Tumi, koja ga je usvojila. Bouen Aleksandar Tumi je heroj!

Rođen je u pančevačkoj bolnici, dobio ime Aleksandar i odmah prebačen u Centar za zaštitu odojčadi, djece i omladine u Beogradu. Dječak sada živi u Ajdahu sa usvojiteljima Devon i Džeremijem i dva brata.

 – Na osnovu njegovog živahnog ponašanja ne može se naslutiti koliko mu je prošlost bila teška. Napušten je odmah po rođenju, prve mjesece života proveo je u pretrpanom sirotišu u Beogradu, rijetko izlazeći iz kreveca i ne dolazeći u kontakt sa drugom djecom. Njegovateljice iz sirotišta su mu se rijetko obraćale.

Kada mi je Devon prvi put ispričala o Bouenu bio sam šokiran i pomislio da treba da sačekamo sa usvajanjem. Ali onda sam shvatio da nema savršenog trenutka. Vidio sam klinca kome je bila potrebna porodica. Kada smo ga prvi put vidjeli u kolijevci bio je to emotivan doživljaj – priča dječakov otac Džeremi Tumi, koji je hirurg-ortoped po zanimanju.

U Ameriku su ga doveli u junu 2010. godine i odmah su shvatili da nedostatak udova nije glavni problem.

– Veći problem je bio njegov govor. Niko nije razgovarao sa njim, nije znao ni kako da žvaće hranu, jer su ga isključivo hranili tečnom hranom. Pošto je bio u krevecu nije znao kako da se pokreće – prepričava Devon.

Devon i Džeremi nakon usvajanja su se potrudili da Bouen ima srećno djetinjstvo i u tome su uspjeli. Mnogi su, međutim, sumnjali u to. Jedan ljekar im je čak rekao da njihov sin nikada neće moći sam da sjedi i da se kreće.

– Kada sam to čula, odmah sam izašla iz njegove ordinacije. Znala sam da griješi – kaže Devon.

Nekoliko prijatelja i rođaka su im govorili da će im Bouen biti samo na teretu, „poput vreće krompira“.

– Oni nisu vidjeli ono što smo mi vidjeli. Oduvijek sam znala da kada jednom nešto riješi da će to moći i da uradi – prepričava Devon.

I stvarno, Saša, kako su ga zvali do 2012. godine kada je dobio američko ime, danas radi skoro sve stvari kao i njegovi vršnjaci. Ohrabren ljubavlju roditelja i braće, Bouen svakim danom sve više napreduje. U početku se prevrtao postrance i na taj način se kretao po kući. Kada je malo ojačao, naučio je da se kreće tako što se klizao na zadnjici oslanjajući se na lijevi lakat. Sada u prvom razredu ima komplet proteza koje zove Spajdermenove noge, ali ne voli da ih koristi, izuzev kada skija.

– Našao je najbolji način da bude samostalan. Bilo je divno posmatrati ga kako postaje sve nezavisniji. U školi se kreće pomoću motorizovanih kolica, a jede pomoću specijalne trake koje je pričvršćena za kašiku – ponosno kaže Džeremi.

Uživa u plivanju

Bouen brzo uči, voli da čita, a uživa i u plivanju, slikanju, crtanju i voli da se bori sa svojom starijom braćom.

 

 

(blic,rs)

 

B

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com