Privredna komora: Realne osnove za razvoj konkurentnosti crnogorske ekonomije - Volim Podgoricu

Privredna komora: Realne osnove za razvoj konkurentnosti crnogorske ekonomije

Nacrt dokumenta Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine sadrži realne osnove za razvoj konkurentnosti crnogorske ekonomije, što je ključni osnov za otvaranje novih radnih mjesta, veće prihode i bolji životni standard, ocijenjeno je danas na okruglom stolu.

Vršilac dužnosti generalnog direktora za industriju i preduzetništvo u Ministarstvu ekonomije Dragan Kujović je na okruglom stolu u Privrednoj komori PKCG, u okviru javne rasprave povodom nacrta tog dokumenta, rekao da se u oktobru prošle godine pristupilo njegovoj izradi, prenosi MINA-business.

“Prepoznata je potreba za izradom temeljnog planskog dokumenta kojim bi se definisale jasne vizije ciljevi mjere i očekivani rezultati razvoja industrije u period koji je pred nama”, kazao je Kujović.

On je naveo da je to definisano i u okviru aktuelnog pregovaračkog procesa za pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji EU u okviru Poglavlja 20 Preduzetništvo i industrijska politika.

Nacrt dokument Industrijska politika Crne Gore do 2020. godine, kako je dodao Kujović, daje novi okvir u kojem će se podržavati preduzeća, podsticati njihova konkurentnost, unaprijediti poslovni ambijent i obezbijediti bolja usklađenost obrazovnog sistema i potreba tržišta rada, kako bi se dalji razvoj zasnivao na znanju.

“Industrijska politika je horizontalnog karaktera i njom su integrisane sve relevantne politike usmjerene ka jačanju konkurentnosti crnogorske industrije i uspostavljanju jedinstvenog modela jake tržišne ekonomije i inovativne privrede”, kazao je Kujović.

On je dodao da će se kroz proces koji slijedi i akcione planove definisati konkretni elementi i aktivnosti za unaprijeđenje industrije i porast učešća industrije i doprinosa rastu bruto domaćeg proizvoda BDP.

“Očekivanja su da ćemo kroz jasno definisanu industrijsku politiku obezbijediti sve potrebne preduslove za realizaciju četiri ključna cilja kojima težimo”, rekao je Kujović.

Potpredsjednik PKCG Ljiljana Filipović saopštila je da je ta privredna asocijacija zadovoljna zbog izrade tog dokumenta, posebno imajući u vidu potrebu restrukturiranja crnogorske ekonomije u pravcu jačanja sektora industrije.

“Industrijska politika treba da bude u funkciji stvaranja stimulativnog poslovnog ambijenta i razvoja industrijskog sektora sa krajnjim ciljem jačanja konkurentnsti domaće privrede i bržeg ekonomskog razvoja”, smatra Filipović.

Ona je dodala da se tokom 1990-ih godina, tokom ratova, ekonomske blokade i perioda tranzicije, struktura crnogorske ekonomije značajno promijenila.

U sektoru industijske proizvodnje, kako je navela, u 2001. godini radilo je 36,69 hiljada osoba i taj broj se kontinuirano smanjivao.

Ona je saopštila da industrijski sektor Crne Gore, danas karakterišu dva ključna elementa, niska produktivnost i slaba konkurentnost.

“Stanje domaće industrije ukazuje na to da se Crna Gora ne može više razvijati na istim osnovama kao i u prethodnom periodu, pa je neophodno da se koncept razvoja značajno izmijeni”, kazala je Filipović.

Svako dalje zadržavanje fokusa na velika preduzeća strateški nije dobro, ocijenila je, te dodala da su velika preduzeća i sistemi više izloženi riziku od promjena na globalnom tržištu i sporiji su u prilagođavanju novim situacijama i potrebama.

“Stvaranje uslova za razvoj malih i srednjih preduzeća koja su po prirodi stvari jednim dijelom u funkciji velikih sistema cilj je kojim treba težiti”, smatra Filipović.

Ona je dodala da Crna Gora mora što prije pokrenuti proces reindustrijalizacije, ako želi veći privredni rast.

Potrebno je, kako je saopštila, i da Crna Gora postane lider u nekim novim industrijama u kojima ima konkurentske prednosti.

“Industrijska politika do 2020. godina je upravo dokument koji treba jasno da definiše te buduće pravce razvoja industije i da uspostavi ambijent i politiku koja će pogodovati njihovom razvoju”, saopštila je Filipović.

Razvoj industrije, kako je rekla, uslovljen je raspoloživošću akumulacije za investicije, stanjem prirodnih resursa, nivoom obučenosti radne snage i veličinom domaćeg tržišta.

Industrijska politika, kako je ocijenjeno iz PKCG, bi trebalo da doprinese stvaranju stimulativnog poslovnog ambijenta i razvoju industrijskog sektora, sa krajnjim ciljem jačanja konkurentnosti domaće privrede i bržeg ekonomskog razvoja.

Član projektnog tima koji je radio na izradi Nacrta dokumenta Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine Igor Brkanović kazao je da je potrebno obezbijediti bolje uslove koji treba da doprinesu efikasnijem korišćenju resursa kako bi se smanjili troškovi ulaznih komponenti u proizvodnji preduzeća.

On je naveo da se vodilo računa i o ostalim sektorima, kao što su turizam, energetika, proizvidnja hrane, kao i o transportu i povezanosti, razvoju informaciono komunikacionih tehnologija i građevinarstvu.

“Samim tim, razvojem ovih sektora otvara se prostor i za ljude koji se bave zanatima, da se uključuju kao podizvođači”, kazao je Brkanović.

On je dodao da su četiri strateška cilja dokumenta konkurentna industrija, investicije i finansije za modernizaciju industrije, inovacije i preduzetništvo i pristup tržištu.

“Kada su u pitanju investicije i finansije, ne možemo previše da utičemo na poslovnu politiku banaka, već da sagledamo šta da se učini van bankarskog sektora, preko stranih direktnih investicija”, rekao je Brkanović.

Kada je u pitanju pristup tržištu, Brkanović je saopštio da je jako važno da se podstakne organizovanost preduzeća u klastere, s obzirom da je crnogorsko tržište malo.

“Crnogorska preduzeća treba prvo da pobijede konkurenciju ovdje, pa onda da osvajaju strana tržišta”, zaključio je Brkanović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com