Đukanović o protestima: Nasilje nećemo dozvoliti - Volim Podgoricu

Đukanović o protestima: Nasilje nećemo dozvoliti

Ako neko napušta institucije i želi vaninstitucionalno da formira vlast to znači da želi nasilje. Nasilno neće biti dozvoljeno nikome da djeluje u Crnoj Gori, kazao je premijer Milo Đukanović komentarišući proteste zakazane za 27. septembar.

Osvrćući se na najavljene proteste zakazane za 27. septembar, premijer je kazao da je teško objašnjivo da neko ko je na demokratskim izborima stekao parlamentarni status napušta tu poziciju i promjene pokušava da izazove vaninstitucionalno.

“Ne može vas to ostaviti ravnodušnim. Morate se zapitati kako to ima namjeru da uradi. Ako neko napušta institucije i želi vaninstitucionalno da formira vlast to znači da želi nasilje. Nasilno neće biti dozvoljeno nikome da djeluje u Crnoj Gori”, poručuje premijer.

Đukanović ima i poruku za organizatore protesta.

“Mukotrpno smo ostvarili neke vrijednosti u kojima danas uživamo. Mukotrpno smo odbranili mir, međuetnički sklad, obnovili državu, doveli do NATO-a, ekonomske održivosti. Ovo je labudova pjesma. Onima koji su ostali protivnici svih vrijednosti poruka da moraju nastojati da kroz demokratske institucije obezbijede većinu i afirmaciju svojih vrijednosti. Koliko god bili nezadovoljni ne smiju sebi dozvoliti da ih politički manipulanti vode putem svojih političkih avantura. Mislim da je većima građana svjestna toga i da neće dozvoliti manipulaciju”, siguran je Đukanović.

Đukanović je prokomentarisao i nedavne inicidente tokom javnih rasprava o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti u Bijelom Polju i Kotoru.

“To moramo kvalifikovati kao nedostatak demokratskih kapaciteta za razgovor. Umjesto sugestija, razgovora, primjedbi, mi smo dobili ostrašćene, ideološki vjerske stavove koji pokušavaju da ospore pravo državi da uredi jednu oblast. Ja to ne mogu drugačije razumjeti do kao poruku da ovo treba da uredi Bog i mi kao Božiji izaslanici, a državi ovdje nema mjesta. Niko ne može ugroziti nešto što je sigurna tekovina Crne Gore-međuvjerski i međuetnički sklad. Svako može avanturistično pokušavati da neminovno stane na put demokratskom procesu Crne Gore, ali je vrlo jasna poruka-niko u tome ne može uspjeti. Niko ne može pretendovati da nasiljem iz svoje manjinske pozicije mijenja bilo šta u Crnoj Gori. Nasiljem i vaninstitucionalno se ništa ne može”, poručio je Đukanović, poručujući da će pažljivo razmotriti sve primjedbe koje su dobili.

Đukanović je kazao i da su poruke koje smo dobili tokom jučerašnjeg i današnjeg dana, vezane za dobijanje pozivnice u NATO, jako ohrabrujuće.

Naime, Sjedinjene Američke Države SAD podržaće upućivanje poziva Crnoj Gori u decembru za članstvo u NATO uz vrlo bitne pretpostavke dalje izgradnje pravne države i obezbjeđenja snažne podrške javnosti za ostvarenje tog strateškog cilja, kazao je juče potpredsjednik te zemlje Džozef Bajden u telefonskom razgovoru sa premijerom.

“Vjerujem da jedna ozbiljna neizvjesnost koja nas je sve opterećivala danas je manja nego prethodnih mjeseci. Činjenica da danas sa mnogo više izvjesnosti možemo reći da će Crna Gora u decembru postati članica NATO-a nakon razgovora sa američkom stranom juče. Ostaje naša obaveza da u ostatku godine i nakon njen nastavimo da radimo ono što se od nas očekuje-snažanja podrške javnosti i unapređenja bilansa rezultata u pogledu vladavine prava.”, kazao je Đukanović.

Upravo je o jačanju podrške javnosti učlanjenju u NATO i unapređenju bilansa rezultata u oblasti vladavine prava Đukanović juče informisao Bajdena.

“Složili smo se da se posao ne završava ni ministarskim sastankom u decembru niti našim sinoćnjim razgovorom. Crna Gora mora nastaviti da vrijedno radi i unapređuje te rezultate, i vjerujem da će to biti naša obaveza i nakon ulaska u NATO. Spremni smo za to. Mislim da sa mnogo više optimizma realno možemo očekivati poziv u decembru”, uvjeren je premijer.

(Cdm)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com