Nikšićani TREĆI PUT zabranili povorku ponosa, organizatori razočarani - Volim Podgoricu

Nikšićani TREĆI PUT zabranili povorku ponosa, organizatori razočarani

Uprava policije danas je donijela rješenje o zabrani, i to po treći put u ovoj godini, Povorke ponosa u Nikšiću, saopštila je nevladina organizacija PR LGBT Forum Progres.

Povorka ponosa bila je planirana za 18. septembar kada grad Nikšić obilježava godišnjicu svog oslobođenja od fašizma.

“Zabrana mirnog javnog okupljanja LGBT zajednice u Nikšiću duboko razačaravajuća i dovodi u pitanje postojanost i iskrenost vladine LGBT i ukupne politike na polju ljudskih prava. Organizatori Povorke ponosa prilikom treće prijave od 2. jula  ove  godine Upravi policiji su ostavili dovoljno vremena i prostora da kvalitetno pripremi bezbjedno održavanje Parade ponosa u Nikšiću i dali joj punu slobodu da odredi ne samo alternativnu maršutu šetnje već i da odredi i novi datum”, saopštili su organizatori nikšićkog Prajda.

logo prajda
Logo Prajda u Nikšiću

Prema njihovi riječima Uprava policije, ni ranije, ni ovog puta nije ponudila bilo kakvu alternativu.

PR LGBT Forum Progress ističe da su organizatori povorke ponosa još prilikom podnošenja prijave naglasili da će prihvatiti svaki prijedlog i sugestiju policije.

“Iskazujemo duboku razočarnost ovakvom odlukom vlasti i konstatujemo da je sloboda okupljanja, udruživanja i sloboda mišljenja LGBT osoba u Crnoj Gori ozbiljno ugrožena”, tvrde organizaori.

Povodom zabrane Povorke ponosa u Nikšiću, sjutra, u 11 sati održaće se specijalna konferencija za štampu na kojoj će biti predstavljene sve relevantne činjenice u vezi sa zakazivanjem i zabranom šetnje ponosa.

Konferencija će se održati u SOGI Caffeu LGBTIQ Socijalnog Centra, zgrada Maksim, Moskovska ulica 129, preko puta Hrama u Podgorici.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com