Pejović preuzima boksite, radnicima podijelio otkaze - Volim Podgoricu

Pejović preuzima boksite, radnicima podijelio otkaze

Vlasnik preduzeća Uniprom metali iz Nikšića Veselin Pejović potvrdio je da preuzima nikšićke Rudnike boksita, za koje je prošle sedmice dostavio ponudu po cijeni od 5,39 miliona eura.

Stečajni upravnik Rudnika boksita Mladen Marković prihvatio je ponudu Uniprom metala za kupovinu imovine nikšićkog preduzeća, međutim, svi radnici su dobili otkaze, saopštio predstavnik radnika Nikola Žugić. Žugić je Radiju Antena M kazao da je Pejović donio odluku da se 30. septembra raskine radni odnos sa svim radnicima rudnika Boksita.

Predstavnik Samostalnog sindikata Rudnika boksita Dragan Dubljević pojasnio je da je stečajni upravnik Mladen Marković danas saopštio da će status radnika ostati nepromijenjen do kraja septembra, do kada će biti uposleni.

“Saopšteno nam je da će nakon tog roka, shodno zakonu, zaposleni biti poslati na Biro rada. U međuvremenu, mi ćemo sa Markovićem i predstavnicima Ministarstva ekonomije razgovarati o svim pitanjima u vezi sa statusom radnika, kako bi zaštitili naša prava”, rekao je Dubljević agenciji MINA-business.

On je dodao da će na sastanku sa Markovićem i predstavnicima Vlade razgovarati o broju zaposlenih koji će ostati da rade u Boksitima, ali i o drugim pitanjima vezanim za proizvodnju.

Na prethodnom sastanku predstavnika Sindikata i Vlade dogovoreno je da za 120 radnika Boksita, od ukupno 313 zaposlenih, bude povezan radni staž od maja 2009. godine, dok će novac za tu namjenu obezbijediti Ministarstvo finansija. Riječ je o 108 zaposlenih koji su stekli uslov za penziju i 12 njihovih kolega koji će napustiti Boksite uz socijalni program u prosjeku od 13,5 hiljada eura.

Pejovićeva kompanija Uniprom metali jedina je dostavila ponudu na tender za prodaju imovine Rudnika boksita, po početnoj cijeni od 5,39 miliona EUR.

Pejović je vlasnik preduzeća Uniprom koja upravlja Kombinatom aluminijuma Podgorica KAP.

Uniprom metali, međutim, nijesu dostavili ponudu za eksploataciju rude crvenih boksita na ležištima u Župi, već je to uradila poljska kompanija Onico, koja je u poslovnim vezama sa Pejovićem. Oni su u ponudi za davanje koncesije naveli da nemaju iskustva u eksploataciji bokista i da će za taj posao morati da angažuju podizvođača.

Iz kompanije Onico su najavili da će angažovati 30 radnika, dok će ostale zaposlene, među kojima su i rudari, morati da angažuje i plaća podizvođač.

Stečaj u Boksitima uveden je u novembru 2013. godine, a ovo je šesti put da se prodaje imovina preduzeća.

Ponude dostavljene na tender za kupovinu imovine nikšićkih Rudnika boksita otvorene su prošlog utorka u Privrednom sudu u Podgorici. Tender za prodaju imovine Boksita, po početnoj cijeni od skoro 5,39 miliona eura, raspisan je krajem jula.

(Mina)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com