Prut izlazi iz upotrebe: ZABRANJENO fizičko kažnjavanje djece! - Volim Podgoricu

Prut izlazi iz upotrebe: ZABRANJENO fizičko kažnjavanje djece!

Roditelji ne smiju fizički da kažnjavaju dijete ili bilo kako da se okrutno i nehumano ophode prema njemu, jer tako narušavaju njegovo pravo na dostojanstvo i tjelesni integritet, zaključak je sa jučerašnjeg okruglog stola o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Porodičnog zakona.

Ova odredba zakona, kako je naglasio ministar pravde Zoran Pažin, moraće da se poštuje, jer doprinosi stabilnom društvu, piše Pobjeda.

„Nema nikakve sumnje da bez zdrave i stabilne porodice nema zdravog i stabilnog društva“, istakao je on.

Prava djeteta biće drugačije regulisana i u brakorazvodnim parnicama, jer, kako je rečeno na ovom skupu, procesno-pravni položaj djeteta u sudskim postupcima nije do sada tretiran na adekvatan način. Ministar je naglasio da praksa pokazuje da su djeca u brakorazvodnim parnicama bila žrtve sukobljavanja svojih roditelja.

„Ponudili smo rješenje za taj problem, a to je uvođenje osobe za psihološku, socijalnu, kao i pravnu podršku djeci u situaciji kada suprotstavljeni interesi roditelja idu na štetu djece. Važno je uvesti i stručne službe u sudove, jer ponekad ne raspolažu stručnim znanjem kad je potrebno ocijeniti šta je to najbolji interes djeteta“, kazao je Pažin.

Tako je zakonom predviđeno da, recimo, dijete koje je napunilo 10 godina može izraziti mišljenje neposredno pred sudom, u prisustvu lica za podršku, odnosno lica koje samo dijete izabere, ako lice za podršku nije postavljeno.

Komentarišući ove odredbe Maja Raičević iz Centra za zašitu žena je istakla da su korisne, ali se plaši da nemamo dovoljno edukovan kadar za takav servis.

Primjedbe na adresu Ministarstva pravde stigle su i iz Akcije za ljudska prava i Sigurne ženske kuće. Oni su se pitali zašto izmjenama zakona nije riješeno formiranje alimentacionog fonda iz kojeg bi se isplaćivala alimentacija koju, kako su istakli, ne plaća 80 odsto roditelja.

„Spremni smo da pokrenemo neku peticiju i poguramo tu stvar“, kazala je izvršna direktorica Sigurne ženske kuće Ljiljana Raičević.

A Miroslava Ivanović iz Udruženja mladih sa hendikepom ukazala je nadležnima da je Nacrt porodičnog zakona diskriminatorski prema osobama sa invaliditetom. Ona je navela da se osobe sa invaliditetom diskriminišu najčešće zbog intelektualnog invaliditeta.

Sve ove kritike nevladinih organizacija, kako je kazala Nevena Petrušić, konsultantkinja UNICEF-a i članica radne grupe za izmjene Porodičnog zakona, imaće u vidu, ali je navela da zakon ne može sve da riješi.

„U mnogim oblastima nije problem zakon, nego njegova primjena. Državu najmanje košta da promijeni zakon“, istakla je Petrušić.

Iz Ministarstva pravde su naveli da izmjene zakona ne podrazumijevaju koncepcijske promjene tog akta, te da će novi porodični zakon biti izrađen 2017. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com