Braća Rudović oštetila Crnu Goru za 13 miliona eura! - Volim Podgoricu

Braća Rudović oštetila Crnu Goru za 13 miliona eura!

Braća Zefi i Ljuiđ Rudović iz Štoja osuđeni su na pet, odnosno tri godine zatvora zbog krivičnih djela prevare i falsifikovanja isprava.

Tim djelima, kako piše  u prvostepenoj presudi sutkinje Sanje Mirović, oštetili su državu za 13.161.400 eura.

Sud je utvrdio da su Rudovići, od 5. maja 2004. do 24. aprila 2007. godine, lažnim prikazivanjem činjenica doveli u zabludu  službenike Uprave za nekretnine i naveli ih da im na štetu države, uknjiže imovinu ukupne površine više od 150.000 kvadrata.

Rudovići su, kako piše u presudi, katastru dostavili neistinitu javnu ispravu, odnosno ovjerenu kopiju rješenja ulcinjskog Sekretarijata za urbanizam  od 23. 10. 1990.

Original te kopije, kako je utvrdila sutkinja, taj  sekretarijat nije izdao, ali je na osnovu te dokumentacije optuženima Uprava za nekretnine 2007. ipak  priznala pravo svojine na parcelama u državnom vlasništvu.

Rudovići se terete i da su prvog decembra 2008. godine,  upotrijebili lažnu kopiju dopunskog rješenja opštinskog sekretarijata. Oni su je prethodno uredno ovjerili pred Osnovnim sudom u Ulcinju i predali je kao dokaz uz zahtjev za promjenu upisa prava svojine na nepokretnostima.

Advokat braće Rudović, Sulejman Guči, kazao je da još nije dobio preusudu.

“Ne mogu da komentarišem nešto što nemam”,  kazao je.

Brutalno krčmljenje imovine u Štoju počelo je početkom vijeka, nakon usvajanja Masterplana za Veliku plažu.

U martu 2005. “Vijesti” su objavile tekstove o tome kako su uz pomoć lažnih svjedoka mnogi preko noći postali vlasnici vrijedne imovine.

Nakon toga, pod lupom tadašnje vrhovne tužiteljke Vesne Medenice našli su se sudije i opštinski pravobranioci. Afera je dobila epilog samo kroz otkaze dvojici sudija.

Javnost nije upoznata šta je bilo sa istragom oko lažnih svjedoka koji su bili uglavnom isti u svim predmetima, opštinskih pravobranilaca koji se nijesu žalili na sumnjive presude sudija ili svojih kolega koji su naprasno stekli imetak u zaleđu Velike plaže.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com