FIAT 2015: Dodijeljene nagrade - Volim Podgoricu

FIAT 2015: Dodijeljene nagrade

Žiri Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2015 u sastavu predsjednica žirija koreograf Sonja Vukićević iz Srbije, producent Franko Ungaro iz Italije i glumac Mirko Vlahović iz Crne Gore odgledao je jedanaest predstava u zvaničnoj selekciji, te donio odluke o dodjeli nagrada.

Specijalna nagrada za inovativnost koncepta otišla je u ruke reditelja Damjana Čitkuševa za predstavu “Stolice Ežena Joneska” u produkciji Makedonskog nacionalnog teatra Skoplje. U njoj Čitkušev demonstrira autentični reditlejski rukopis, prepoznatljiv u svakom segmentu predstave, uz vrhunsku estetiku i prvoklasni rad s glumcima, i dosljedno sprovodi svoju poetsku viziju.

Specijalna nagrada za idejnu i estetsku zaokruženost dodijeljena je reditelju Paolu Mađeliju za autorski projekat “Njegoš i ja”, koprodukcije CNP i Kotor arta. Mađeli je, na autentičan i umjetnički i estetski dosljedan način, uspio da spoji naizgled nespojivo i kroz svoj postupak prevazilazi sredstva savremenog teatra, te ulazi u duboku i kompleksnu raspravu sa velikanima literature.

Dobitnica nagrada za glavnu žensku ulogu je Darja Rizova koja je u predstavi “Elektra” tumačila ulogu Elektre. Elektra Darje Rizove je Elektra XXI vijeka. U predstavi Makedonskog nacionalnog teatra Skoplje i režiji Andrij Žoldaka, Elektra je dajući od sebe sva fizička i glumačka sredstva donijela sugestivno, nadahnuto, tačno i potpuno drugačije tumačenje Elektre. Njena Elektra sadrži nestvarnu inteligenciju koja pokazuje sadašnje vrijeme.

Nagradu za glavnu mušku ulogu dobio je Selpin Kerim za ulogu Prometeja u Eshilovom “Prometeju”, u režiji Dejana Projkovskog, Nacionalne ustanove Turskog teatra Skoplje.

Minimalnim i suspregnutim sredstvima Kerim je iznio bogatu glumačku ulogu, koja suvereno stoji u središtu scene. Sa neviđenom tišinom vjerno je prenio glasne stvari: bol, patnju i tugu čovječanstva.

Pomenutoj predstavi “Elektra” dodijeljena je i nagrada za najbolju režiju. Reditelj Andrij Žoldaku spojio je u sebi vrhunce filmske i teatarske estetike. U njoj se prepoznaju velikani umjetnosti, teorijsko promišljanje i jedinstvena poetika.

Osim toga, Elektra je proglašena i za najbolju predstavu. Ona objedinjuje vrhunski produkcijski poduhvat, disciplinovanu, tačnu i istovremeno emotivnu glumu, estetsku zaokruženost i dosljedno sprovođenje rediteljske vizije. To je sasvim novo tumačenje mita o Elektri, uklopljeno u savremeni svijet i njegove tegobe.

Žiri smatra da je ovogodišnji FIAT u programskom smislu svojim obimom, rediteljskim imenima i  temom zvanične selekcije, koja se oslanja na autorske poetike, kao i drugim programskim segmentima zaokružio koncepciju i ostvario svoju misiju.

(cdm.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com