Novak Đoković podijelio osam tajni svog uspjeha! - Volim Podgoricu

Novak Đoković podijelio osam tajni svog uspjeha!

Šampion “US Opena” odavno ne krije da je uz naporan trening ishrana njegov glavni adut, a sa američkom javnošću odlučio je da podijeli svojih “Osam tajni uspjeha” koje se odnose na njegovu ishranu.

 

1. Od ranog jutra počnem da pijem

Mnogi od nas imaju jutarnje rituale, a moj je da od ranoj jutra pijem. Prvo što uradim kada ustanem je da popijem veliku čašu vode, ugrijanu na sobnoj temperaturi. Prošlo je osam sati, koliko sam otprilike spavao, a da u moje telo nisam unio tečnost. Voda je ključna za proces oporavka tijela. Međutim, izbjegavam hladnu vodu. Kada se unese hladna voda, tijelo troši više energije da je ugrije i krv navire u digestivni sistem, a meni je krv neophodnija u mišićima. Uvijek ujutro možete popiti i šolju čaja.

2. Jedem med

Iznenadiće vas i druga stvar koju uradim čim ustanem: Pojedem dvije kašike meda. Svakog dana. Ja uzimam manuka med sa Novog Zelanda, ali su dobri i drugi tamni medovi. Znam šta mislite sada: “Ali, med je šećer”! Da, jeste šećer! Ali vašem tijelu je neophodan šećer. U suštini, treba mu fruktoza. Takav šećer nalazi se u voću, nekom povrću, a naročito u medu. Med je mnogo zdraviji od čokolade ili energetskih pića. Istina je, čokolada će vam dati “Vau” efekat, ali mom tijelu ne treba “Vau” efekat jer će kroz 30 minuta sva ta energija biti izgubljena, a meni treba da traje cio dan.

3. Napravim moćnu činiju doručka

Posle istezanja i laganih vježbi spreman sam za doručak. Najčešće sebi napravim moćnu činiju doručka koja uglavnom sadrži: musli bez glutena, puna šaka oraha, lešnika i kikirikija, ulje od bundeve, isjeckano voće – najčešće banane, mala kašika kokosvog ulja i mleko.

4. Pojedem čak i tost

Činija svih nabrojanih sastojaka mi je obično dovoljna za doručak. Ukoliko mislim da mi nije dovoljno, a ponekad se i to desi, sačekam oko 20 minuta da budem siguran da li sam još gladan. Ako jesam, onda uzmem tost hleb bez glutena i na njega stavim tunu ili avokado, koji naročito volim.

 

5. Spakujem ručak koji nosim sa sobom

Tipičan moj ručak je pasta bez glutena sa povrćem. Paprike, svježi paradajz, đumbir, brokoli, grašak, šargarepa… Kombinujem razna povrća sa pastom preko koje sipam maslinovo ulje i malo soli. U suštini, kada igram meč neophodno mi je što više proteina, ali meni je pasta sasvim dovoljna, baš sve što mi treba.

6. Nastavljam da pijem

Tokom treninga uvijek kod sebe imam dvije boce energetskih pića, ali ne bilo kojih, već samo ona koja sadrže fruktozu. Nijesu mnogo teška za stomak, a pomažu mi da se osvježim. Ono što tražim da energetsko piće ima su: elektroliti, cink, megnezijum, kalcijum, selen i vitamin C. Magnezijum i kalcijum su naročito bitni za srce i mišiće. Posle vježbanja uzmem organsko-proteinski šejk.

 

7. Grickam kafu i med

Prije meča, kada želim da baš budem spreman i “zagrejan”, uzmem gel sa 25 miligrama kofeina koji grickam. Tokom meča jedem sušeno voće ili svježe banane. Uvijek gledam da uz sebe imam i dvije kašike meda koje uzmem po potrebi.

8. Mesna gozba za večeru

Večeram kasno. Uvijek uzimam proteinsku večeru u vidu mesa ili ribe. To znači ili juneća šnicla, pileća šnicla, losos. Najbitnije je da je organskog porijekla. Što je hrana bliža prirodi, to je ishrana zdravija. Gledam da što ćešće za večeru imam i supu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com