Ministarstvo finansija nam otvoreno reklo da ne treba da se plaća porez - Volim Podgoricu

Ministarstvo finansija nam otvoreno reklo da ne treba da se plaća porez

Ministarstvo finansija netačno tumači zakon i dovodi sve legalne priređivače u Crnoj Gori u potpuni apsurd, saopšteno je juče “Vijestima” iz Udruženja priređivača igara na sreću Montenegro bet.

“Ovim nam je otvoreno saopšteno da u stvari niko ne treba da plaća poresku obavezu propisanu zakonom, već da možemo sve sajtove u Crnoj Gori staviti pod jedno rješenje uz plaćanje jedne naknade za priređivanje igara na sreću putem interneta”, kazali su iz Montenegro beta.

“Vijesti” su ovo udruženje pitale da li su saglasni sa novim tumačenjem Ministarstva finansija da se na jednu licencu za priređivanje igara na sreću preko interneta može otvoriti više sajtova, kao i da li ovo tumačenje mogu iskoristiti pa na jednu licencu otvoriti više sajtova umjesto da kao do sada plaćaju deset hiljada eura za svaki sajt pojedinačno.

Montenegro bet je prije mjesec podnio prijavu protiv kompanije E-Gambling jer je bivši direktor Uprave za igre na sreću sa njima sklopio ugovor da na jednu licencu mogu otvoriti 21 sajt za šta ukupno plaćaju deset hiljada eura. Ostali priređivači su na jednu licencu dobili jedan sajt koji plaćaju deset hiljada eura. E-Gambling je ove sajtove sa licencom, kao i još 20-tak drugih, prodavao drugim firmama. Montenegro bet je utvrdio da ova firma i njeni partneri mjesečno treba da plaćaju 440 hiljada eura za koncesiju a ne 10.000 koliko im je spornim ugovorom dozvoljeno.

“Ispada da je legalnim priređivačima jeftinije da obezbijede odobrenje za rad putem interneta preko fantomske firme ‘E-Gambling’ nego preko jedinog nadležnog mjesta, Uprave za igre na sreću”, saopšteno je iz ove organizacije.

Oni su naveli da Zakon precizno definiše da samo privredno društvo koje dobije dozvolu za priređivanje igara na sreću u Crnoj Gori može da organizuje igre na sreću putem interneta.

“S obzirom na to  da i samo Ministarstvo naglašava da se koncesija ne može prenositi, svako drugo tumačenje na ovu temu jeste besmisleno. Zakonom nije predviđeno rentiranje internet dozvola, što je slučaj sa E-Gamblingom”, smatraju u Montenegro betu.

Oni navode da u nekim zemljama Evrope moguće otvoriti više sajtova na jednu licencu, ali priređivači u tim zemljama plaćaju varijabilnu koncesiju na razliku između uplate i isplate pa je  nebitno da li je dobit od 100 eura nastala kroz jedan sajt ili na deset sajtova po deset eura.

“Ovakvo oporezivanje ima za uslov i da svi domeni pod jednom firmom rade na istoj softverskoj platformi. Ovdje kod ‘E-Gamblinga’ ni to nije slučaj i prostim uvidom se jasno vidi da je svaki sajt potpuno različit i da su to potpuno različite firme. Sam ‘E-Gambling’ u stvari rentira svoju koncesiju i ništa više. To fantomsko preduzeće je preuzelo na sebe ulogu Uprave za igre na sreću, to jest države i rentira rješenje za rad po jeftinijoj cijeni od same države i ovim mišljenjem Ministarstva finansija se to aminuje”, navode iz ovog udruženja.

S obzirom na to da je u Crnoj Gori fiksna koncesija, smatraju da je jedino rješenje da se ona naplaćuje po broju privrednih drustava i sajtova.

Uzeti licencu i zakon hitno izmijeniti

Montenegro bet očekuje da inspekcijski nadzor završi hitnim ukidanjem  rješenja E-Gamblingu o priređivanju igara na sreću jer su na sebe preuzeli nadležnosti države i neovlašćeno “izdavali” rješenja drugima za priređivanje igara preko sajtova.

“Takođe pozivamo Upravu za igre na sreću da u narednoj izmjeni Zakona o igrama na sreću predloži preciziranje ovog člana Zakona kako ne bi došlo do daljih zloupotreba”, predložio  je Montenegro bet.
Oni navode da slične zloupotrebe postoje i kod “navodnog nepreciznog definisanja lokacija za terminale u objektima za priređivanje igara na sreću” jer je igrom riječi podzakonskim aktom definisalo nesto suprotno namjeri zakonodavca.

“To je dovelo do eksplozije nelegalnog priređivanja igara na sreću koja je u ovoj godini na- žalost dostigla svoj maksimum. Trenutno u Crnoj Gori radi preko 300 objekata i/ili terminala koji nude razne vidove igara na sreću bez dozvole i sa ovakvim radom države i nadležnih organa dobijamo utisak da nekome odgovara da nelegalno priređivanje igara na sreću prolazi nekažnjeno, kako na intenetu tako i na terenu u samoj državi”, smatraju u Montenegro betu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com