Američka astronautkinja stiže u Crnu Goru - Volim Podgoricu

Američka astronautkinja stiže u Crnu Goru

Američka astronautkinja Marša Ajvins (Marsha Ivins) boraviće u Crnoj Gori od 19. do 22.septembra 2015. godine, te tom prilikom održati pet prezentacija o životu astronauta i svemirskim misijama u kojima je učestvovala.

“Ajvins je jedna od tek pedesetak žena koje su od 1963. do danas učestvovale u svemirskim misijama i jedna od petstotinjak astronauta uopšte koji su iskusili taj doživljaj”, navodi se u saopštenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Podgorici.

Za program obuke za svemirski program NASA-e, Ajvins se prijavila 1984. godine, a nakon petogodišnje obuke službeno je postala astronautkinja. Tokom 11 godina učestvovala je na pet letova američkog svemirskog broda, provodeći ukupno 55 dana u svemiru, od čega je njen najduži neprekidni boravak u orbiti oko Zemlje trajao 14 dana.

“Ajvins drži popularna predavanja o životu astronauta u svemiru i publiku oduševljava fotografijama i video isječcima o jedenju, spavanju i ostalim aspektima života u bestežinskom stanju. Predavanja su prilagođena široj publici i na engleskom su jeziku”, dodaje se u saopštenju.

Ajvins će tokom boravka u Crnoj Gori održati pet prezentacija i to 19. septembra u Američkom uglu u Podgorici u 19 časova, 20. septembra u Američkoj čitaonici na Cetinju u 18 časova, 21. septembra na Filozofskom fakultetu u Nikšiću u 11 časova i Elektrotehničkom fakultetu u Podgorica u 19 časova, te 22. septembra u Osnovnoj školi “Vlado Milić” u Podgorici u 10 časova.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com