Franović: Nadležni ćutanjem kupuju vrijeme - Volim Podgoricu

Franović: Nadležni ćutanjem kupuju vrijeme

Ćutanje nadležnih državnih institucija o tome da ipak može doći do gradnje na površini u Plagentima, po DUP-u Dobrote, određenoj za pejzažno uređenje naselja javne namjene je kupovanje vremena, ocijenila je Svetlana Franović članica Predsjedništva Pozitivne Crne Gore i sekretarka Opštinskog odbora te stranke u Kotoru.

Na pres konferenciji koju je juče u Kotoru organizovao OO Pozitivne, Franović je istakla da je pravni tim stranke, na osnovu obraćanja mještana naselja Plagenti o ovom problemu, a na osnovu dokumentacije uočio niz nepravilnosti u samom postupku prodaje i parcelisanja.

“Ukoliko nadležne državne institucije ne odgovore onda je očito da se ovdje radi o kupovini vremena u kome će se na već poznati način legalizovati pravo vlasništva. Imajući iskustvo sa drugim gradovima ne bi bilo iznenađujuće da se pojavi i neki novi DUP sa ucrtanim objektima i gotovim projektima”, kazala je Franović.

Ona je dodala da je od svih kojima su se do sada obraćali odgovor stigao samo od predsjednika opštine Kotor Aleksandra Stjepčevića.

“Nakon analize slučaja u predmetu Plagenti dolazi se do zaključka da su nadležni organi postupali suprotno zakonu. Iz tog razloga smo danas ovdje, da s jedne strane upozorimo crnogorsku javnost , koja ima pravo da bude upoznata sa dešavanjima u Kotoru , a sa druge strane iz osjećanja dužnosti prema vama koji ste nam se obratili, da vas obavijestimo da je Pozitivna Crna Gora uputila zahtjeve: Vrhovnom državnom tužiocu, ministru finansija, ministru saobraćaja i pomorstva , Zaštitniku imovinsko pravnih interesa Crne Gore, predsjedniku opštine Kotor, Upravi za nekretnine PJ Kotor, Upravi za nekretnine Crne Gore i Društvu za izvođenje geodetskih radova i usluga – Geopremijer”, kazala je Franović.

Ona je navela kako je sada osnovni cilj onemogućavanje prodaje imovine Jugooceanije i utvrđivanje istine.

“Istine o tome ko je napravio procjenu vrijednosti M2. Pa je 440 m kvadratnih na morskoj obali prodato samo za 30.000,00 eura. Iz rješenja Privrednog suda br 5011/12 od 24.04.2015. vidi se da se nastavlja sa prodajom imovine Jugooceanije , pa se izdvaja nova parcela od 620 m kvadratnih, a ovaj prostor se trenutno koristi kao parking. Prostor spornih parcela je, prema DUP-u Dobrota jedan, označen kao površina za pejzažno uređenje i javne namjene, ali izgleda da to nije dovoljno nego se nastavlja sa prodajom po nerealnim cijenama. Na zahtjeve građana koje su podnijeli u maju 2015. do danas je odgovorio samo predsjednik opštine Kotor, pa se može zaključiti da se radi o klasičnom ćutanju administracije. Postavlja se i pitanje u čijem interesu rade državni organi. Tražimo od nadležnih da u zakonskom roku odgovore na upućene zahtjeve. Takođe zahtijevamo da preispitaju ovaj predmet i aktivno se uključe kako bi se izbjegle dalje neželjene posljedice od kojih će samo da trpe građani”, poručila je Franović.

Ona se osvrnula i na izjavu sekretarke za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje, koja se oglasila povodom tzv. 3D fotografija koje su prethodnog dana dijelili građani Plagenata.

“Normalno je da građani stvaraju na taj način pretpostavku o tome kakve su moguće posljedice ukoliko se novim izmjenama DUP-a bude došlo do urbanizacije parcela oko ove zgrade čime bi se po našem mišljenju narušio ambijentalni prostor oko postojećih objekata kao i njihova funkcionalnost. Negdje u toj izjavi prepoznajem i potvrdu da se radi o nezakonitim radnjama kao što sam i navela. Čekamo odgovore nadležnih državnih institucija nakon čega ćete biti upoznati sa mjerama koje će Pozitivna Crna Gora preduzeti u cilju rješavanja ovog problema u interesu građana”, navela je Franović.

(vijesti.me)

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com