Medojević: Duško Marković se nalazi u strukturama organizovanog kriminala - Volim Podgoricu

Medojević: Duško Marković se nalazi u strukturama organizovanog kriminala

Potpredsjednik Vlade Duško Marković se nalazi u strukturama organizovanog kriminala i zbog toga ga  ne vidi kao problem Crne Gore, ocijenio  je funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević.

Marković je u intervjuu za sarajevski nedjeljnik “BH Dani” izjavio da u “ovoj fazi, organizovani kriminal nije problem Crne Gore”, navodeći da je država izgradila institucije koje se sa tim problemom uspješno hvataju u koštac.

Medojević smatra da se, zbog dugogodišnje kohabitacije DPS sa organizovanim kriminalom, funkcioneri te stranke “osjećaju kao sastavni dio kriminalne organizacije”.

“Vjerujem Markoviću da iz struktura organizovanog kriminala ne može ni da primijeti organizovani kriminal. On je čovjek iznutra i on to ne može da vidi. Ili možda ne smije, iako je i sam od državnog tužioca javno tražio da ga zaštiti jer mu je život ugrožen”, kazao je Medojević. On je ustvrdio da je i američki potpredsjednik Džozef Bajden premijeru Milu Đukanoviću nedavno ukazao na problem organizovanog kriminala i da je od Đukanovića tražio da se spriječi šverc cigareta, kroz poseban sistem za evidenciju proizvodnje, distribucije, prodaje i plaćanja akciza, efiksaniju borbu protiv pranja novca i usvajanje zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. U saopštenju nakon Bajdenovog telefonskog razgovora sa Đukanovićem u ponedjeljak navedeno je i da je potpredsjednik SAD  poručio premijeru da “nastavi da traži načine za jačanje napora u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, kako bi Crna Gora dobila poziv u NATO.

U izvještaju EK o napretku Crne Gore za 2013. se navodi  da je infiltracija organizovanog kriminala u javni i privatni sektor ozbiljan razlog za zabrinutost, dok se u izvještaju o napretku za 2014. ističe da je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije ključna za sprečavanje njegove infiltracije u politički, pravni i ekonomski sistem.

Pojašnjavajući da niko od stranih zvaničnika od njega nikad nije tražio da “juri i  hapsi krupne ribe“, već da izgradi ozbiljne institucije otporne na korupciju i na uticaj organizovanog kriminala, Marković je

“Danima” rekao i da je korupcija „čije je rodno mjesto rat“ i dalje veliki problem u Crnoj Gori.

„Kada je riječ o vladavini prava, Crna Gora je posljednje četiri godine radila veoma predano na uspostavljanju ustavnog, podustavnog i institucionalnog okvira kako bi se suprotstavila svim onim slabostima koje su posljedica organizovanog kriminala i korupcije. U ovoj fazi, organizovani kriminal više nije problem Crne Gore“, kazao je Marković.

Komentarišući sprovođenje obaveza iz 23. poglavlja Marković je rekao i da  ovo što Vlada radi nije kratkoročna politička akcija, već ozbiljan početak rada na uspostavljanju institucija.

I funkcioner Demosa Goran Danilović, međutim, smatra da je organizovani  kriminal ozbiljan  problem u Crnoj Gori, ali da potpredsjednik Vlade ne želi da ga vidi.

Danilović je kao primjer naveo nedavna hapšenja funkcionera DPS-a u Budvi ali i brojne nerazjašnjene napade i ubistva.

“Kada bace bombu na kafić u centru Podgorice, u koji izlazi i Marković, zove li se to organizovani kriminal ili je u pitanju korupcija?”

“Kada bace bombu na kafić u centru Podgorice, u koji izlazi i Marković, zove li se to organizovani kriminal ili je u pitanju korupcija? Da li je izlovan slučaj kada u Bloku pet eksplodira blinidirani automobil u blizini škole, pa Podgorica podsjeća na neke gradove na Siciliji ili kada grupe funkcionera oštete budžet u milionskim iznosima”, tvrdi on, navodeći da je Podgorica centar organizovanog kriminala.

Tužilaštvo da ga pita za šverc cigara

Izvršna direktorka MANS-a Vanja Ćalović smatra da bi Marković, kao dugogodišnji šef ANB-a, trebao da govori o organizovanom kriminalu pred tužilaštvu a ne u medijima.

“Marković treba da govori  u sudskom postupku koje bi tužilaštvo trebalo da pokrene kako bi utvrdilo ko i na koji način je stekao ogromno bogatstvo od raznih poslova uključujući šverc cigareta, pa i famoznu fabriku u Mojkovcu za koju se nikad nije utvrdlo u kakvoj je vezi sa Markovićem”, kazala je Ćalović.

Marković: Hapšenja u  Budvi za DPS neprijatna, ali biće još akcija

Marković je rekao i da je SPC najveći protivnik učlanjenja Crne Gore u NATO i da na terenu vodi kampanju. Marković je rekao i da protivnici NATO-a imaju političku podršku iz Rusije, ali da to ne predstavlja ozbiljnu prepreku zvaničnoj Podgorici. Komentarišući hapšenja funkcionera u Budvi, Marković je rekao da ta hapšenja nijesu prijatna vijest za DPS, ali da će od njih imati kratkoročnu političku štetu. Marković je istakao i da su se hapšenja u Budvi desila dva mjeseca nakon formiranja Specijalnog tužilaštva, navodeći da treba očekivati akcije i u drugim gradovima.

„Siguran sam da ćemo sličnih primjera uskoro imati širom Crne Gore i svako onaj ko se nađe na putu borbe protiv korupcije i kriminala, može biti siguran da neće imati zaštitu. Bez obzira na to da li je riječ o visokom funkcioneru države, partije vlasti ili opozicije“, kazao je on, navodeći i da DPS više neće imati toleranciju prema SDP-u i da će “uz sve muke, pokušati da održi koaliciju do decembra i poziva NATO-a”, nakon čega slijede izbori.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com