Na JAZU se gradilo bez tendera!

Koncertni plato na Jazu izgrađen je bez tendera, a za taj posao nije  izabran ni nadzorni organ koji bi pratio da prati izvođenje i realizaciju radova, utrošak radne snage, mašina i materijala… To piše u  preliminarnom izvještaju revizije završnog računa budžeta Opštine  Budve za 2014. godine, koji je sačinila  Državna revizorska institucija (DRI).

Izgradnja platoa koštala je 6,7 miliona eura, od čega je 60 odsto troškova snosila Opština a ostatak izvođač radova  – kompanija “Gugi komerc”.

Taj posao  predmet je tužilčke istrage, u okviru koje je 14 sadašnjih i bivših opštinskih funkcionera iz Budve uhapšeno 13. avgusta.

Iz Tužilaštva tvrde da su osumnjičeni u tom predmetu građane zakinuli za oko 2.000.000 eura, povećavajući troškove izgradnje.

“Revizijom je utvrđeno da za izvođenje radova na platou na Jazu nije raspisivan postupak javne nabavke, pa nije izabran najpovoljniji izvođač radova. Nije zaključen ugovor o izvođenju radova, nijesu poštovane odredbe  Zakona o javnim nabavkama, nije dostavljeno rješenje o imenovanju nadzornog organa za radove i nijesu dostavljane privremene i okončane situacije. Nadzorni organ je trebalo da prati izvođenje i realizaciju radova, utrošak radne snage, mašina i materijala, jer je to naknadno teško utvrditi. Opštinska komisija je naknadno utvrdila vrijednost izvedenih radova i utrošenog materijala i dostavila izvještaj“, piše u  izvještaju DRI.

DRI se tim poslom bavila  zbog  preostalog duga Opštine od 200.069,37 eura, prema firmi “Gugi komerc”.

Taj novac Gugiju je uplaćen  prošle godine, sedam godina od izgradnje platoa.

Kompanija ”Gugi komerc” je za radove na Jazu najprije tražila više od sedam miliona eura

U nalazu  sudskih vještaka, piše da je izgradnjom koncertnog platoa  i sportskih terena u zaleđu plaže Jaz,  budžetu Opštine Budva direktno nanijeta šteta od  2.144.429,99 eura.

Realna vrijednost izvedenih radova, kako su utvrdili vještaci,  na gradnji platoa je 2.105.770 eura, što je  čak za 4.6 miliona eura manje, nego što je to procijenila opštinska Komisija.

Plato je izgrađen 2007. godine uoči gostovanja  Rolingstonsa.

Tada je  Opština zaključila  aneks ugovora sa “Gugi komercom”, koji je potpisao tadašnji gradonačelnik Rajko Kuljača, a parafirao ga bivši  potpredsjednik Lazar Rađenović.

„Gugi commerc“ je opštinskom Sekretarijatu  za investicije, početkom janura 2008. dostavio da je vrijednost izvedenih radova, sa  PDV-om, iznosila  7.193.146 eura. Istog dana, Kuljača imenuje komisiju koja je  dvije godine poslije koncerta, utvrdila  da je ukupna vrijendost  radova 6.700.333 eura.

Od toga iznosa Opština je po ugovoru dužna bila da plati 4.020.200, ili 60 odsto, dok je 40 odsto izvedneih radova, koje je  po ugovoru treba da snosi Gugi commerc, iznosi 2.680.133, eura.

Optuženi su tokom saslušanja negirali krivicu, dok je  iz privatne budvanske kompanije saopšteno  da su sve radili po zakonu.

(vijesti.me)

loading...
Tagovi

Slične Objave

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Back to top button
Close
Close