POLICIJA O PROTESTIMA: Kaznićemo svaki pokušaj nereda! - Volim Podgoricu

POLICIJA O PROTESTIMA: Kaznićemo svaki pokušaj nereda!

Uprava policije je juče saopštila da je spremna da spriječi incidente ukoliko do njih dođe na protestu DF 27. septembra, ali nijesu odgovorili da li imaju procjenu da na njima može doći do nasilja o čemu spekuliše dio medija blizak DPS-u pozivajući se  na policijske izvore.

“Svako ponašanje bilo koga mimo Ustavom i zakonom zajamčenih prava obavezuje policiju da preduzima zakonom propisane mjere, što znači da će svaki pokušaj izazivanja bilo kakvih nereda biti sankcionisan”, saopšteno je “Vijestima” iz Uprave policije.

Dnevne novine objavile su prije tri dana, pozivajući se na  policijske izvore, da se na protestima  mogu  očekivati “incidenti”, “pokušaj rušenja institucija”, “izazivanje haosa. ”Iz DF su više puta javno saopštili da žele mirne proteste.

Iz Uprave policije “Vijestima” nijesu direktno odgovorili da li su radili bezbjednosnu procjenu najavljenih protesta i da li imaju procjenu da se spremaju neredi :“UP u kontinuitetu sprovodi Ustavom i zakonima propisane nadležnosti, poštujući prava i obaveze garantovane aktima”.

Uprava policije je u odgovorima dodala da DF nije podnio prijavu za javni skup za 27. septembar ili bilo koji drugi datum.

Protesti DF, koji su najavljivani do pada kabineta premijera Mila Đukanovića, trebalo bi da budu održani ispred zgrade parlamenta. Iz DF je najavljeno da se neće razilaziti sve do pada Vlade, poručujući i da su spremili šatore.

Zakonom o javnim okupljanjima propisano je da demonstranti  moraju biti udaljeni najmanje 50 metara od  objekata Skupštine, Predsjedništva, Vlade i Ustavnog suda, koji su u neposrednoj blizini.

Organizator prijavu mora da podnese najkasnije pet dana uoči mirnog okupljanja i ona mora da sadrži podatke o cilju okupljanja, mjesto, dan i vrijeme održavanja, zatim podatke o broju redara i procjenu o broju učesnika.

Na pitanje da li prijava protesta za 27. septembar znači odobrenje za njihovo višednevno trajanje ili će se svaki dan tražiti odobrenje, iz UP nije odgovoreno. U Zakonu o javnim okupljanjima to nije precizirano.

 “Dosta je da neko baci bombu”

Potpredsjednik Vade Duško Marković kazao je juče da nije zabrinut za stabilnost Crne Gore, a da odgovornost za eventualne incidente snose organizatori protesta.

Duško Marković

“Mir je  sačuvan i kada je, tokom NATO intervencije  1999, na teritoriji države  bilo 60.000 do zuba naoružanih Miloševićevih vojnika, pa će to biti i sada. Međutim, može li doći do incidenata? Može. Za to nijesu potrebne hiljade ljudi, već dva, tri neodgovorna čovjeka spremna da bace bombu, da probiju policijski kordon ili da pokušaju da silom uđu u parlament”, kazao je Marković. On je dodao da Vlada neće zabranjivati demonstracije, ali neće dozvoliti bilo kakav pokušaj protivustavnog rušenja vlasti.

(vijesti.me)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com