ŠLAG ZA KRAJ PG LJETA: “Prometej – pokušaj svjetlosti” u ponedjeljak - Volim Podgoricu

ŠLAG ZA KRAJ PG LJETA: “Prometej – pokušaj svjetlosti” u ponedjeljak

Ovogodišnje izdanje manifestacije “Podgoričko ljeto 2015” biće završeno izvođenjem multimedijalnog projekta “Prometej – pokušaj svjetlosti” sa kojim je ljetos obilježeno 40 godina postojanja pozorišta DODEST.

 

Repriza projekta “Prometej – pokušaj svjetlosti” je finansijski podržana od strane Ministarstva nauke, a njegovo izvođenje biće organizovano u okviru ovogodišnjeg 5. Festivala Otvoreni Dani Nauke u ponedjeljak, 21.septembra, u Atlas Capital Centru, sa početkom u 20 časova.

 

Polazište ovog pozorišnog projekta „Prometej – pokušaj svjetlosti” čine najznačajnija antička tragedija „Okovani Prometej“, ali takođe i Njegoševa „Luča Mikrokozma“. For­mu i elemente ovog pozorišnog spektakla čine procesija (tj. aktivacija publike tokom cijelog scenskog događanja), tehno-opera (upotreba pirotehničkih i scenskih efekata, video projekcija, muzika i koreodrama), inastalacija/performans, kao i dramski se­gment projekta.

Tema je iskra, vatra, svjetlost-saznanje, kao i strast, žrtvovanje, stvaralaštvo-emocija kao velika spoznaja. Simbolički okvir čini vatra, koja mitološki gledano nije bila među božanskim darovima, nju je trebalo ukrasti, steći, zaslužiti, pronaći, a nakon toga umje­ti živjeti s njom, održavati je i preći put od žara do svjetlosti.

Autor projekta je Slobodan Milatović. Orginalnu muziku uradili su Vjera Nikolić i Šukrija Žuti Serhatlić, a koristi se i muzika grupe „Laibach“. Dizajn je pripremila Suzana Pajović, producent je Ljubo Kaličanin, organizatorka je Nataša Mugoša Prunović, a saradnik je Goran Ćetković.

U projektu učestvuju: Aleksandar Gavranić (kao Prometej), Vjera Nikolić, Žuti Serha­tlić, Eden Sekulović, Cirkusfera teatarska grupa iz Beograda, Sejfo Seferović, Beli Lopi­čić, Ivana Milošević, Dodestova škola glume i dramski studio KIC-a „Budo Tomović“.

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com