HRVATSKA: DRAMA NA GRANICI SA SLOVENIJOM! - Volim Podgoricu

HRVATSKA: DRAMA NA GRANICI SA SLOVENIJOM!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske saopštilo je da je u tu zemlju dosad ušlo 20.737 izbjeglica, a na granici sa Slovenijom traje drama, piše “Jutarnji”.

Kako piše “Jutarnji“ na granici sa Slovenijom, kod prelaza Harmica drama se nastavlja, pošto Slovenci veoma sporo propuštaju izbjeglice.

Priliv izbjeglica se i dalje očekuje, a trenutno se na području Tovarnika nalazi nešto više od 2.500 osoba.

Porodice su razdvojene, pošto se daje prednost ženama i djeci.

Sve je dodatno eskaliralo, kako navodi “Jutarnji“, kada je televizijski snimatelj agencije AP sa slovenačke strane prišao policijskom kordonu i probio ga kako bi ušao među izbjeglice.

Policajci su ga savladali i odmah uhapsili i odveli u policijske prostorije.

Mađarska postavila bodljikavu žicu na granici s Hrvatskom 

Mađarska je danas završila postavljanje ograde s bodljikavom žicom duž 41 kilometra granice s Hrvatskom u cilju zaustavljanja talasa izbjeglica koje pokušavaju da se domognu zapadne Evrope, saopštilo je mađarsko Ministarstvo odbrane.

“Ograda je postavljena tokom prethodne noći”, izjavio je Frans presu portparol mađarskog ministarstva Atila Kovač.

Vlasti u Budimpešti odlučile su da postave bodljikavu žicu duž 41 kilometra granice s Hrvatskom. Preostalih 330 kilometara granice čini reka Drava koju je teško preći.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je jutros u Belom Manastiru da nije bilo nikakvog dogovora s Mađarskom o prihvatu izbjeglica iz Hrvatske.

“Natjerali smo ih da prime izbjeglice tako što smo poslali ljude gore, to ćemo raditi i dalje“, rekao je Milanović koji se nalazi u Belom Manastiru, prenijela je Vlada na Tviteru.

“Nećemo slati vojsku na granicu, to bi značilo ubijanje ljudi. Nemojmo se igrati time”, izjavio je Milanović u Belom Manastiru, gdje je obišao Prihvatni centar u bivšoj kasarni.

“Granica se može zatvoriti samo brutalnom silom, odnosno samo sa vojskom i da se puca na te ljude, a to znači ubijanje, čak i kad bi to bilo moguće po hrvatskom zakonu i Ustavu, a nije. Taj način postoji fizički, ali ne i pravno. Trebalo bi proglasiti ratno stanje, da vlada to predloži Saboru i tek tada je to teoretski moguće”, dodao je MIlanović ocenjujući da su to “sulude ideje”

Milanović, koji je već nekoliko puta odbacio ideju hrvatske predsjednice, posebno onu o raspoređivanju vojske uz granicu, ponovio je danas da “nije opcija zatvaranje granice po uzoru na Mađarsku”.

“Hrvatska neće fizički zatvarati svoje granice prema Srbiji, ali isto tako neće dopustiti da postanemo evropski izbeglički centar”, rekao je premijer Hrvatske.

Predsjednica Hrvatske traži pomoć od EU

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović zatražila je danas uvjeravanja od Evropske unije (EU) da će pomoći toj zemlji koja se suočava s prilivom izbjeglica.

Ona je izjavila danas u intervjuu za američku agenciju AP da Hrvatska s 4,2 miliona stanovnika “treba da bude realna koliko je u mogućnosti da pomogne” hiljadama izbjeglica koje beže s Bliskog istoka i Afrike.

“Treba da zaustavimo taj priliv. Treba da dobijemo uvjerevanja od EU da će pomoći izbjeglicama koje su već u Hrvatskoj kao i onima koji žele tranzit kroz Hrvatsku”, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Ona je sinoć je poslije sjednice Štaba za zaštitu i spasavanje Vukovarsko-sremske županije u Vinkovcima izjavila da je stanje na terenu gore nego što se mislilo i ponovila da je neizbježan angažman vojske.

Vlada Hrvatske je u petak počela da primjenjuje takozvani plan B, odnosno da organizovano prevozi izbjeglice koje iz Srbije stižu u Hrvatsku na hrvatsko-mađarsku granicu.

Mađarska je već postavila ogradu s bodljikavom žicom na granici sa Srbijom i planira da isto učini na jednom dijelu granice s Rumunijom.

Slovenačka policija na izbjeglice bacila suzavac

Desetak izbjeglica je sinoćpovrijeđeno kada je slovenačka policija poprskala suzavcem grupu izbjeglica koji su pokušali da probiju policijski kordon na granici Hrvatske i Slovenije, na ničijoj zemlji kod mesta Harmica, javili su hrvatski mediji.

Kako se navodi, sitacija se brzo smirila i izbjeglice su se povukle.

Incident se odigrao nešto prije 22 sata, a policija je upotrebila sprej protiv, kako navodi Hina, najagresivnije grupe od oko 500 izbjeglica.

Nakratko je došlo do guranja policajaca i izbjeglica, a sprejem su poprskani i aktivisti koji su se okupili na graničnom prelazu da bi zatražili od Slovenije da puste izbjeglice na svoju teritoriju.

Izbjeglicama i aktivistima je pružena ljekarska pomoć.

izbjeglice, migranti, Slovenija

Prema nezvaničnim podacima, u Harmicu je stigao još jedan voz sa oko 50 izbjeglica.

Slovenačka vlada je ranije saopštila da će prihvatati tražioce azila, ali će deportovati svakoga za koga zaključi da je ilegalni migrant.

Ambasadorka: Slovenija spremna da primi do 10.000 izbjeglica

Slovenija je spremna da primi do 10.000 izbjeglica ako oni zatraže azil u toj zemlji, izjavila je danas slovenačka ambasadorka u Njemačkoj, Marta Kos Marko u intervjuu za njemačke medije.

“Kad izbjeglice podnesu zahtjev za azil, mi ih primamo i štitimo. Imamo kapacitet da primimo do 10.000 izbjeglica”, rekla je ambasadorka Slovenije za današnje izdanje regionalnog njemačkoj lista Rajniše post.

Prema njenim riječima, ukoliko veći broj izbjeglica bude zatražio azil, Slovenija će zatražiti pomoć od Evropske unije (EU).

“Mi ćemo djelovati u skladu s pravilima šengenskog i dablinskog sporazuma”, rekla je Marta Kos Marko i dodala da je Slovenija tokom rata 1991. godine imala solidarnost Austrije i Italije “koje su odmah reagovale da pomognu Sloveniji”.

Slovenija je u četvrtak obustavila železnički saobraćaj s Hrvatskom nakon što je grupa od 150 izbjeglica vozom pokušala da uđe u zemlju.

I dalje zatvoreni granični prelazi Horgoš i Horgoš 2 i prelazi ka Hrvatskoj

Granični prelazi sa Mađarskom Horgoš i Horgoš dva i dalje su zatvoreni, dok je otvoren prelaz Bački Vinogradi, saopšteno je danas iz Automoto saveza Srbije.

Alternativni prelazi su Bački Breg i Kelebija, a samo za putnička vozila od 7.00 do 19.00 časova otvoreni su granični prelazi Đala, Bajmok i Bački Vinogradi.

Sa Hrvatskom granicom i dalje su zatvoreni svi prelazi, osim prelaza Batrovci gdje su trenutna zadržavanja za putnička vozila od 15-20 min.

(Beta/Tanjug)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com