KATNIĆ: Pravda je krenula u OBRAČUN, niko neće biti pošteđen! - Volim Podgoricu

KATNIĆ: Pravda je krenula u OBRAČUN, niko neće biti pošteđen!

Učinioci krivičnih djela ne mogu mirno da spavaju. Ukoliko je neko svjestan da je postupao mimo zakona, još jednom poručujem – neka pripremi odbranu, jer je pravda krenula u obračun, poručio je u ekskluzivnom intervjuu za Vikend novine Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

Katnić nije želio da komentariše konkretne istrage, kojima rukovodi, ali je, odgovarajući na pitanja kazao da na njega niko ne vrši pritisak za bilo koji predmet, jer su svjesni da on tome nije podložan i da pred njim nema zaštićenih.

„O konkretnim planovima ne mogu govoriti, ali to ne znači da učinioci krivičnih djela mogu mirno da spavaju. Ukoliko je neko svjestan da je postupao mimo zakona, još jednom poručujem neka pripremi odbranu, jer je pravda krenula u obračun sa svima koji su prekršili zakonske propise. Što se tiče pritisaka, znate kako da bi neko nailazio na pritiske mora da im bude podložan“, istakao je on.

Prema njegovim riječima ukoliko ćemo otvoreno da razgovaramo, onda moramo da konstatujemo da svako od nas zna na koga može da izvrši pritisak, a na koga ne.

„Trudim se da se osobe koje ne mogu da se odupru bilo kojoj vrsti pritisaka ne budu ni moji saradnici. U dugogodišnjem profesionalnom radu, a ni po svom karakteru, nisam se pokazao kao osoba koja je podložna pritiscima. Tog principa sam se pridržavao kao sudija, a nemam namjeru da od njega odstupim ni kao Glavni specijalni tužilac“, tvrdi Katnić.

Na konstataciju da se u spekuliše da je u velikoj korupcionaškoj aferi, u koju su umiješani bivši i sadašnji čelnici Budve, meta tužilaštva predsjednik Političkog savjeta Demokratske partije socijalista Svetozar Marović, te na pitanje koliko su takve pretpostavke osnovane Katnić je naglasio da su brojne spekulacije koje su vezane za ovaj predmet.

„Podsjećam da on nosi oznaku tajnosti i upuštanjem u detaljnije obrazlaganje ovog postupka doveo bih u pitanje njegov dalji tok. Meta tužilaštva nije Marko Marković, Petar Petrović ili Svetozar Marović. Meta tužilaštva jesu i u budućnosti će biti učinioci krivičnih djela, kako god da se zovu. Dakle, u postupanju se ne rukovodimo imenom i prezimenom, već isključivo krivičnim djelima“, rekao je Glavni specijalni tužilac.

Odgovarajući na pitanje da li je tačno da je otvorioizviđaj u vezi sa poslovima bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše i zbog čega Katnić je kazao da su u fokusu pažnje Specijalnog državnog tužilaštva svi učinioci krivičnih djela, bez obzira na ime i prezime, bez obzira na funkciju koju obavljaju ili su je obavljali.

Katnić je potvrdio da se upoznao sa prevodom spisa iz SAD-a, koji se odnose na aferu Telekom i kazao da se taj predmet nalazi u fazi izviđaja.

„Svjestan sam da je ovo jedan od postupaka koji je pod povećanom pažnjom javnosti. Isto tako sam prilikom kandidovanja na ovu funkciju bio svjestan da će rad Specijalnog državnog tužilaštva pratiti stalna očekivanja javnosti da u konkretnim slučajevima donese ovakvu ili onakvu odluku. Moram da konstatujem da sam više nego spreman da se nosim s tim i da prilikom donošenja odluka neću osluškivati stavove javnosti, kako bih ispunio nečija konkretna očekivanja. Nezadovoljnih i kritičara će uvijek biti, ali spreman sam da se nosim s tim“, naglasio je on.

Na pitanje da li ima novih detalja u izviđaju o planiranom atentatu na premijera Mila Đukanovića i kada je podnijeta prijava Katnić je odgovorio da je ovaj predmet u fazi izviđaja.

„Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je izviđaj u vezi sa postojanjem osnova sumnje da je pripreman atentat i da je riječ o krivičnom djelu koje je imalo takve razmjere da se definisalo kao terorizam u pokušaju“, istakao je on.

Katnić je komentarisao i podizanje optužnog prijedloga protiv direktora Televizije Pink M Gorana Raddenovića zbog lažnog prijavljivanja.

„Imao sam priliku da se upoznam sa iščuđavanjem zbog ovakvog postupka, čak i dilemama da li je u pitanju greška ili nezakonito postupanje Tužilaštva. Svako neka radi svoj posao, ja se ne miješam u pregovore o cijeni marketinga ni u jednoj televiziji, tako da ne dozvoljavam da se marketing stručnjaci pitaju da li sam ja kao pravnik pogriješio. Neka budu sigurni da nije u pitanju greška, već riješenost da se odgovara zbog činjenice da se službenici Tužilaštva bez ikakvih dokaza optužuju“, poručio je Katnić.

On je ponovio da je namjera da se plasira informacija da je do postupka u ovom slučaju došlo zbog postavljanja pitanja uopšte ne odgovara istini i to je jasno i direktoru Televizije Pink M.

„To što se mediji prilikom javnog iznošenja stavova pozivaju na odgovornost, ne doživljavam kao pritisak na njih. Podržavam istraživačko novinarstvo, ali o njemu u ovom slučaju nema govora“, pojasnio je on.

Na pitanje kako se odvija istraga o curenju informacija Katnić je odgovorio da u pravcu koji, da upotrijebi terminologiju novinara, pokazuje da iz Tužilaštva niti curi niti toči.

„Čitam u pojedinim medijima da sam se već upisao u istoriju podnošenjem krivične prijave za lažno prijavljivanje protiv novinara. Namjera mi jeste da uđem u istoriju, ali kao sluga narodu, a to će uvidjeti i oni koji trenutno ne služe na čast svojoj profesiji“, zaključio je on.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com