MEDOJEVIĆ podnio krivičnu protiv Hipo Alpe Adria Banke zbog prevare i ucjene - Volim Podgoricu

MEDOJEVIĆ podnio krivičnu protiv Hipo Alpe Adria Banke zbog prevare i ucjene

Predsjednik Pokreta za promjene PzP Nebojša Medojević podnio je krivičnu prijavu Vrhovnom državnom tužilaštvu protiv Hypo Alpe Adria banke HAAB i njenog izvršnog direktora, Christopha Schoena jer su počinili krivična djela zloupotreba ovlašćenja u privredi, prevare i ucjene.

U obrazloženju prijave, u koju je Dan imao uvid, Medojević je naveo da Schoen obavlja poslove izvršnog direktora HAAB, kao i da je banka tokom 2006, 2007. i 2008. godine plasirala kredite indeksirane u švajcarskim francima i agresivnom kampanjom taj “štetni proizvod” podijelila građanima.

„Pored ostvarene dobiti u vidu kamatne stope, koja je bila promjenjiva, ta banka je ostvarila ekstraprofit koji bi finansijskim vještačenjem bio utvrđen u milionima eura. Postavlja se pitanje kako su ta sredstva knjižena, kome su opredijeljena s obzirom na činjenicu da su osobe iz Schoenovog okruženja naglo kupovala nepokretnosti veće vrijednosti“, rekao je Medojević.

On je dodao da je kod takvog činjeničnog stanja Skupština donijela Zakon o konverziji kredita u francima u eure.

„I pored tačno utvrđenih obaveza, banka se ne ponaša u skladu sa odredbama zakona i odluke Centralne banke (CBCG) o nadzoru nad primjenom zakona, već sasvim suprotno“, naveo je Medojević.

Banka je, kako je rekao, stupanjem na snagu Zakona trebalo da obustavi svoje aktivnosti u vansudskoj prodaji radi naplate duga. HAAB je preko javnog izvršitelja pokušala da obavi vansudsku prodaju nepokretnosti Cana Efovića, i to 24. avgusta, iako je prije toga morala utvrditi visinu duga po novom zakonu.To je samo jedan od primjera nepoštovanja zakona.

Takođe, banka je trebalo da dostavi dostavi predlog novog ugovora sa planom otplate.

„Međutim, da bi se sakrile sve nezakonitosti, banka klijentu samo dostavlja informator i ponudu. Iz ta dva dokumenta samo se vidi koliko je klijent primio po osnovu kredita i koliko je do sada otplatio. Ništa drugo se ne može provjeriti“, naveo je Medojević.

Banka, kako je dodao, u dostavljenim aktima klijentima nije objasnila kolika je njena glavnica, dok se iz nekih dokumenata vidi da u glavnicu uračunava advokatske usluge, troškove javnog izvršitelja i obrade kredita, što je protivzakonito.

Nakon nezakonito stečenog ekstraprofita koji je, prema riječima Medojevića, podijeljen na nepoznat način, Schoen je sa svojim saradnicima pokušao da zadrži tako stečen novac prikrivajući činjenice od klijenata i dovodeći ih u zabludu u pogledu obračuna njihovog duga, čime je počinio krivično djelo zloupotrebe ovlašćenja u privredi.

„Da bi to ostvario, koristio se lažnim prikrivanjem činjenica, a da bi prinudio klijente da potpišu novu ponudu, on ih ucjenjuje prijetnjom da će se ponovo primjenjivati indeksna klauzula u francima“, naveo je Medojević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com