KO NAJVIŠE ULAŽE U CRNU GORU Na prvom mjestu BAĆUŠKE, na trećem SRBIJA - Volim Podgoricu

KO NAJVIŠE ULAŽE U CRNU GORU Na prvom mjestu BAĆUŠKE, na trećem SRBIJA

Ukupan priliv stranih direktnih investicija za šest mjeseci ove godine iznosio je 222 miliona eura. Najviše novca u Crnu Goru stiglo je iz Ruske Federacije i to 35 miliona eura, zatim slijedi Holandija sa 30 miliona, dok je na trećem mjestu Srbija sa poslatih skoro 17 miliona u našu državu, pišu Vikend novine.
Kao i prethodnih godina, strane investicije su stizale iz država koje važe za poreske rajeve i koje su poznate po nemogućnosti provjere bankarskih računa.

Kada je u pitanju prvo mjesto po prilivu stranih direktnih investicija u Crnoj Gori situacija se ne mijenja već godinama. Ruska Federacija je ubjedljivo prva. Prema posljednjim podacima Centralne banke Crne Gore, od ukupnog iznosa investicija, najviše novca iz Rusije je uloženo u nepokretnosti (27 milina eura), dok je šest miliona iznosio interkompanijski dug. Najmanje novca iz Rusije (1,3 miliona eura) investirano je u domaća preduzeća i banke.

Na drugom mjestu sa poslatih 30,6 miliona eura u Crnu Goru nalazi se Holandija. Iz te države na interkompanijski dug otišlo je 29,3 miliona dok je nešto više od milion eura uloženo u domaće banke i kompanije. Kada su u pitanju investicije u oblast nepokretnosti u našoj državi, Holandija je uložila svega 10.780 eura.

Prvi put na trećem mjestu se našla Srbija. Naši susjedi su u Crnu Goru za šest mjeseci ove godine poslali 16,8 miliona eura, a najveći dio novca je uložen u intekompanijski dug i domaća preduzeća i banke. U nepokretnosti u Crnoj Gori, Srbija je investirala više od četiri miliona eura.

Kada su u pitanju države bivše Jugoslavije, Srbija je ubjedljivo na prvom mjestu. Ostale zemlje koje su nekada činile jedno državu su znatno manje novca poslale u 2015. godini nego ranije. Iz Bosne i Hercegovine u Crnu Goru je za pola godine stiglo 9,3 miliona eura, od čega je šest miliona investirano u banke i domaće kompanije, a svega 375.000 eura iznosio je priliv po osnovu interkompanijskog duga. Iako je prošlih godina ubjedljivo najviše novca od svih država bivše Jugoslavije slala Slovenija, ove godine je priliv minijaturan. Iz ove države u Crnu Goru se slilo milion i po eura, a od čega je pola miliona otišlo na interkompanijski dug, a ostatak je iskorišćen za ulaganja u domaća preduzeća i bankarski sektor.

Priliv iz Hrvatske je iznosio 250.000 eura. Od tog iznosa naši susjedi su skoro 129.000 eura investirali u nepokretnosti, a 116.000 u interkompanijski dug.

Zanimljivo za prvih šest mjeseci ove godine, shodno podacima Centralne banke, Makedonija je uložila manje od 100.000

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com