AMFILOHIJE: Hoće i crkvu da nam učlane u DPS! - Volim Podgoricu

AMFILOHIJE: Hoće i crkvu da nam učlane u DPS!

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je komentarišući Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti rekao da su ga pisali ateisti i da političari, izgleda, žele da crkvu učlane u Demokratsku partiju socijalista DPS.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije

On je u intervjuu Danu ocijenio da političari imaju pravo da se prilagođavaju trenutnom opredjeljenju, svoje ideologije ali „crkva nije ustanova koja danas jeste, sjutra nije“. Poručio je da tačno zna u čijem kabinetu je pisan Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti i ko ga je pisao.

„Zna se da je taj zakon pisan ranije kao pokušaj da se crkva pretvori u državnu religiju jedne minorne partije i njene ideologije“, izjavio je mitropolit Amfilohije.

Pozitivno ocjenjujući stav funkcionera Bošnjačke stranke Sulja Mustafića, reisa Islamske zajednice Rifata Fejzića i Kotorske biskupije, mitropolit Amfilohije je naglasio da naziv vjerska zajednica ne odgovara crkvama u Crnoj Gori.

Mitropolit Amfilohije je rekao za Dan da zabrinjava činjenica da su nacrt zakona pisali ateisti koji su do juče obogožali Tita i partiju.

„Granice su sad božanstvo. Problem je što su zakon pisali partijski ideološki kadrovi, kako bi partija postala Prokrustovska postelja za Crkvu. Sjetim se pokojnog gradonačelnika Podgorice Zorana Kneževića koji me je pitao „Kako bi bilo, vladiko, da vas učlanimo u DPS?“. Ja sam mu rekao da je za mene uska Vaseljsna, a kamoli jedna partija i da ja pripadam cjelini Božijeg bića. Izgaeda da političari sada hoće da Crkvu učlane u DPS“, rekao je mitropolit.

Mitropolit Amfilohije je ponovio da nikad nije krio da je za učlanjenje Crne Gore u EU i da je protiv NATO.

„U isto vrijeme kada se Evropa ujedinjuje, NATO želi da se budućnost Crne Gore stvara na podjelama i mržnji. Slobodarska Crna Gora treba da bude šrafić u totalitarnoj militarističkoj organizaciji. Postoji dubinska duhovna kriza koja je zahvatila Evropu i čitav svijet. Zabranjuju crkvi da se bavi politikom“, istakao je on.

Prema njegovim riječima u jednoj podgoričkoj školi djeci se dijele leci sekte sajentologa, totalitarne sekte koja je zabranjena u Njemačkoj.

„Ministarstvo prosvjete je izdalo zvanično odobrenje da se to ne tiče religije, već morala. Kao da može postojati moral bez vjere. Sva se ta shvatanja sabiraju u taj nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti. Određene strukture ovoga društva vrše nasilje, pokušavaju da otimaju crkve, stvaraju dubinski rascjep i to se prihvaga ovim zakonom“, kazao je on.

Tome smo, kako smatra, nažalost, skloni od vremena Svetog Petra, zelenaša i bjelaša, četnika i partizana. „Nastojanje onih koji danas rukovode Crnom Gorom je produbljivanje raskola. Budućnost se gradi na bratoubilaštvu. Te rane se još više produbljuju, a misle da čine službu Crnoj Gori i crnogorstvu. Ako su ti dubinski raskoli koji presijecaju svaku porodicu u Crnoj Gori budućnost, onda stvarno ne znam šta je opasnijs od toga za Crnu Goru, njenu budućnost i dostojanstvo“, istakao je mitropolit Amfilohije.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com