CG: KOMUNALNI POLICAJCI sa lisicama i pendrecima od 1. oktobra - Volim Podgoricu

CG: KOMUNALNI POLICAJCI sa lisicama i pendrecima od 1. oktobra

Ko­mu­nal­ni po­li­caj­ci po­če­će obu­ku za no­va ovla­šće­nja na osno­vu pra­vil­ni­ka o pro­gra­mu i na­či­nu struč­nog ospo­so­blja­va­nja i na­či­nu pro­vje­re struč­ne ospo­so­blje­no­sti za vr­še­nje po­slo­va Ko­mu­nal­ne po­li­ci­je ko­ji je do­ni­je­lo Mi­ni­star­stvo unu­tra­šnjih po­slo­va a po Za­ko­nu o ko­mu­nal­noj po­li­ci­ji ko­ji će stu­pi­ti na sna­gu po­čet­kom na­red­nog mje­se­ca. Pra­vil­ni­kom je pro­pi­sa­no iz­me­đu osta­log da se ko­mu­nal­ni po­li­caj­ci ob­u­ča­va­ju ka­ko se ko­ri­sti pa­li­ca.

Da bi mo­gli spro­vo­di­ti ovla­šće­nja ko­ja im da­je no­vi za­kon ko­mu­nal­ni po­li­caj­ci mo­ra­će pro­ći ri­go­ro­znu obu­ku. Ko­mu­nal­ni po­li­caj­ci će se ob­u­ča­va­ti na Po­li­cij­skoj aka­de­mi­ji u Da­ni­lov­gra­du.

Struč­no ospo­so­blja­va­nje ko­mu­nal­nog po­li­caj­ca, ka­ko je na­zna­če­no u pra­vil­ni­ku, sa­sto­ji se od te­o­rij­skog i prak­tič­nog di­je­la. Pi­sa­ni test sa­dr­ži pi­ta­nja iz obla­sti po­slo­va ko­mu­nal­ne po­li­ci­je, ovla­šće­nja ko­mu­nal­ne po­li­ci­je i kon­tro­la, po­lo­žaj, du­žno­sti, pra­va i od­go­vor­no­sti ko­mu­nal­nih po­li­ca­ja­ca, rad na te­re­nu i u lo­kal­noj za­jed­ni­ci, ljud­ska pra­va, eti­ka i tak­tič­ka ko­mu­ni­ka­ci­ja, osno­vi pr­ve po­mo­ći, osno­vi in­for­ma­ti­ke i te­le­ko­mu­ni­ka­ci­je.

Prak­tič­ni dio obu­ke, ka­ko je na­zna­če­no u prav­nil­ni­ku, ob­u­hva­ta pri­mje­nu ovla­šće­nja ko­mu­nal­ne po­li­ci­je (ovla­šće­nja upo­zo­re­nja, usme­nog na­re­đe­nja, utvr­đi­va­nja iden­ti­te­ta, li­še­nja slo­bo­de, za­u­sta­vlja­nja i is­klju­če­nja vo­zi­la iz sa­o­bra­ća­ja, pre­gle­da pred­me­ta, od­u­zi­ma­nja pred­me­ta, pri­mje­ne vi­deo nad­zo­ra, upo­tre­be sred­sta­va pri­nu­de), rad na te­re­nu, tak­tič­ku ko­mu­ni­ka­ci­ju.

Ta­ko­đe, u ovom di­je­lu obu­ke spa­da­ju i po­stu­pa­nje u kon­flikt­nim si­tu­a­ci­ja­ma, uka­zi­va­nje pr­ve po­mo­ći, mje­re re­a­ni­ma­ci­je, pr­va po­moć, tje­le­sne po­vre­de i pr­va po­moć, po­vre­de ko­sti­ju, zglo­bo­va i mi­ši­ća i pr­va po­moć, tran­sport po­vri­je­đe­nih i obo­lje­lih, hit­ni me­di­cin­ski slu­ča­je­vi i pr­va po­moć. U prak­tič­ni dio obu­ke, ka­ko je na­zna­če­no u pra­vil­ni­ku, spa­da­ju i pro­vje­ra op­šte fi­zič­ke sprem­no­sti, teh­ni­ke pa­do­va, ba­ca­nja, uda­ra­ca, blo­ko­va, po­lu­ga, od­bra­ne od hva­to­va, ob­u­hva­ta, uda­ra­ca, gu­še­nja, na­pa­da no­žem i pri­jet­nje va­tre­nim oruž­jem, za­tim li­še­nje slo­bo­de li­ca ko­je vr­ši na­pad, pra­vi­la upo­tre­be pa­li­ce – udar­ci pa­li­com, blo­ka­de pa­li­com, spr­je­ča­va­nje od­u­zi­ma­nja pa­li­ce, pra­vil­no i br­zo sta­vlja­nje sred­sta­va za ve­zi­va­nje, bez­jed­no od­ve­zi­va­nje slu­žbe­nih li­si­ca.

U ovaj dio obu­ke spa­da i pro­ce­du­ra pre­gle­da pred­me­ta (obje­ka­ta i pro­sto­ri­ja, ze­mlji­šta, opre­me i ure­đa­ja, sred­sta­va ra­da i dru­gih pred­me­ta, pro­iz­vo­da ko­ji se sta­vlja­ju u pro­met).

Na osno­vu Za­ko­na o ko­mu­nal­noj po­li­ci­ji ko­mu­nal­ni po­li­caj­ci će do­bi­ti ve­ća ovla­šće­nja ko­ja u ve­ći­ni slu­ča­je­va pri­mje­nju­ju slu­žbe­ni­ci Upra­ve po­li­ci­je. Ko­mu­nal­ni po­li­caj­ci ima­će ovla­šće­nja da da­ju upo­zo­re­nja, iz­da­ju usme­na ne­re­đe­nja, utvr­đu­ju iden­ti­tet, li­ša­va­ju slo­bo­de po­či­ni­o­ca pre­kra­ša­ja. Me­đu naj­ve­ćim ovla­šće­nji­ma ko­je do­bi­ja­ju in­spek­to­ri Ko­mu­nal­ne po­li­ci­je su da mo­gu da za­u­sta­ve i pri­vre­me­no is­klju­če iz sa­o­bra­ća­ja vo­zi­lo, pre­gle­da­ju pred­me­te i pri­vre­me­no od­u­zi­ma­ju pred­me­te, pri­mi­je­ne vi­deo-nad­zor te da upo­tri­je­be fi­zič­ku sna­gu, pa­li­cu kao i sred­stva za ve­zi­va­nje.

Na­kon što za­kon stu­pi na sna­gu ko­mu­nal­ni po­li­caj­ci do­bi­će no­ve uni­for­me, slu­žbe­ne pa­li­ce i li­si­ce. Za­ko­nom je pro­pi­sa­no da se pa­li­ca mo­že upo­tri­je­bi­ti ako je upo­tre­ba fi­zič­ke sna­ge bez­u­spje­šna, te da se udar­ci ne na­no­se u pred­je­lu gla­ve, vra­ta, kič­me­nog stu­ba, grud­nog ko­ša, tr­bu­šnog zi­da, ge­ni­ta­li­ja i zglo­bo­va, osim kao kraj­nja mje­ra. Pre­ci­zi­ra­no je da ko­mu­nal­ni po­li­ca­jac ne smi­je upo­tri­je­bi­ti pa­li­cu pre­ma li­ci­ma mla­đim od 14 go­di­na, bo­le­snim i iz­ne­mo­glim li­ci­ma, li­ci­ma sa in­va­li­di­te­tom i že­na­ma. Za­ko­nom je pro­pi­sa­no da se sred­stva za ve­zi­va­nje mo­gu upo­tri­je­bi­ti ra­di ot­po­ra li­ca ili od­bi­ja­nja na­pa­da ko­ji je usmje­ren na ko­mu­nal­nog po­li­caj­ca.

(Izvor Dan)

1 komentar

  1. There a few intriguing points soon enough on this page but I do not determine if I see these people center to heart. There is certainly some validity but I’ll take hold opinion until I investigate it further. Excellent article , thanks and then we want a lot more! Added to FeedBurner at the same time

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com