NAŠE PARE Pritvorenici dobili 232.000 za NEOSNOVANO držanje iza rešetaka - Volim Podgoricu

NAŠE PARE Pritvorenici dobili 232.000 za NEOSNOVANO držanje iza rešetaka

Država Crna Gora isplatila je sporazumno 232.848 eura  na osnovu neovlašćenog lišenja slobode u prethodne tri i po godine.

Prema podacima Ministarstva pravde, iz državnog budžeta je po ovom osnovu 2012. godine isplaćeno čak 149.158 eura, u 2013 54.670, a 14.850. eura u 2014. godini. Do sredine juna ove godine licima koja su neosnovano lišavana slobode isplaćeno je 14.170 eura, piše Dan.

Poreski obveznici su navedeni iznos platili za ukupno 59 sporazuma, koliko ih je Ministarstvo pravde potpisalo sa oštećenim licima usljed neovlašćenog lišavanja slobode. Najviše sporazuma potpisano je 2012. godine (27), a najmanje lani pet.

Zbog neosnovanog lišavanja slobode Ministarstvu pravde podnijeta su još 192 zahtjeva. Sudski postupci su u toku za 67 zahtjeva, gdje će eventualni iznos naknade odrediti sud. U 22 slučaja podnosioci zahtjeva nijesu predali Ministarstvu pravde potpunu dokumentaciju, dok se preostala 103 zahtjeva nalaze u postupku obrade.

Kako je u izjavi za Dan kazao koordinator nravnog programa u NVO Građanska alijansa (GA) Zoran Vujičić, bez obzira što je iznos isplate za neosnovano lišenje slobode u padu u odnosu na ranije, tužioci olako predlažu pritvor, a sudije usvajaju te predloge iako možda nema stvarnog osnova. On navodi da u prethodnom periodu nije bilo detaljnog obrazlaganja određivanja pritvora, smatrajući da je to bio jedan od razloga zašto se ova mjera tako lako određivala.

„Predlozi za određivanje pritvora su više recidiv prethodnih vremena nego što su bili realna potreba, pa su mnoga lica umjesto sa slobode postupak pratila iz pritvora“, kaže Vujičić.

On smatra da se u posljednje vrijeme jemstvo stidljivo uvodi kao garancija i obezbjeđenje lica u postupku umjesto pritvora, što bi u narednom periodu trebalo maksimalno iskoristiti, a to je i evropska praksa.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović smatra da nosioci pravosudnih funkcija u Crnoj Gori skoro da ne primjenjuju alternativne mjere koje predviđa zakon, pa određivanjem i produžavanjem pritvora osumnjičenim licima uskraćuju elementarna ljudska prava.

On navodi da advokati svakodnevno u sudnicama insistiraju na tome da pritvori traju što kraće, pogotovo u situacijama kada je očigledno da u spisima nema dovoljno dokaza da neko bude okrivljen, a relativno dugo boravi u pritvoru.

„To je problem ne samo materijalne prirode, koju trpe poreski obveznici zbog činjenice da je neko neosnovano bio u pritvoru, nego i jedan sociološki problem gdje lica provode vrijeme u prutvoru potpuno neosnovano, gdje im se na taj način uskraćuju elementarna ljudska prava pravo na slobodu. Smatram da je pritvor nužna mjera, da ga treba određivati i produžavati samo u nužnim slučajevima. Ako se ne odredi pritvor, to samo po sebi ne znači da se postupak prekida ili da se obustavlja. Postupak se vodi, pa će eventualno poslije pravosnažnosti presude svako platiti ono što duguje“, poručio je Begović.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com