JOANIKIJE: Miraš nije Crkva nego obični prevarant - Volim Podgoricu

JOANIKIJE: Miraš nije Crkva nego obični prevarant

Narod je jasno i pravilno zaključio-Miraš nije Crkva nego obični prevarant koga ova vlast koristi protiv Crkve kao svoje sredstvo dugi niz godina. Pa dokle više! Narod je revoltirano reagovao protiv organizovane obmane i lažne mantije, a ne protiv građanina Miraša Dedeića. Zato ga, uz sve ogorčenje zbog obmane, niko nije prstom takao, što je znak narodne pribranosti i odgovornosti, poručio je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije komentarišući neuspjele Javne rasprave o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti i burne reakcije na mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve Mihaila.

Kako je rekao u autorskom tekstu, javnosti ponuđeni Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti ugrožava ustavno načelo o odvojenosti crkve i države, obezbjeđuje poziciju državi, koja je ustavom definisana kao građanska, da se miješa u unutrašnje poslove i organizaciju Crkve, što karakteriše pojedine monarhije i državne crkve, a ne građanske države i crkve koje su odvojene od države.

On smatra da je očigledna namjera zakonopisca da Crkvu potčini državi, da na takav način strogo ograniči vjerske slobode uz mogućnost raznih zloupotreba sve do ukidanja vjerskih sloboda ukoliko to bude interes vlasti.

“Vlast Crne Gore koja je stala iza teksta ovog Nacrta ne poštuje stečena prava, ugled, istorijsku i državotvornu ulogu tradicionalnih crkava i vjerskih zajednica koje u njoj djeluju vjekovima. To se naročito vidi po tome što za njihovu registraciju propisuje ponižavajuće i neprihvatljive uslove dovodeći ih u položaj onih vjerskih organizacija koje se tek osnivaju i to ako im se država smiluje. Posebni je problem što vlast namjerava da ovim zakonom (umjesto da vrati ranije nepravedno oteto) oduzme hramove, imanja i drugu imovinu Crkvi čime se krše ustavne i zakonske norme koje garantuju nepovredivost svačije svojine pa i crkvene. Crkva nikad ničiju imovinu nije otimala, kontinuitet našeg vlasništva i posjedovanja nad pravoslavnim hramovima niko (pa ni okupatori) nije dovodio u pitanje osim sadašnje vlasti Crne Gore”, navodi Joanikije.

Što se tiče uslova za dijalog o rečenom Nacrtu, on napominje da je crkva bezbroj puta tražila i predlagala dijalog sa državom Crnom Gorom u cilju obostrano prihvatljivog zakonskog regulisanja međusobnih odnosa i zaštite vjerskih sloboda.

“Pri tome ćemo ostati i ubuduće. Nažalost, imamo preveliki niz dokaza da nadležne vlasti Crne Gore nijesu iskreno željele taj dijalog i da su ga dosljedno izbjegavale cijelih dvadeset godina unazad. Koliko vlast sada ima dijaloško-demokratskog kapaciteta (a nama prigovara da ga nemamo) može pokazati time što će sa dužnim uvažavanjem odgovoriti na sedamdeset stranica naših pravno utemeljenih komentara i primjedbi na predloženi Nacrt koje smo im blagovremeno dostavili i na sijaset pismenih primjedbi na isti Nacrt dostavljenih od strane građana. Neka uvaži više desetina hiljada ljudi ove zemlje koji su uz opravdanu argumentaciju putem peticije zatražili da se rečeni zlonamjerno sastavljeni i pravno neupotrebljivi Nacrt povuče”, kaže episkop.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com