Navika koja čuva zdravlje: Nikada ne spavajte pored uključenog televizora! - Volim Podgoricu

Navika koja čuva zdravlje: Nikada ne spavajte pored uključenog televizora!

Mnogi ljudi imaju naviku da spavaju uz uključen televizor pod izgovorom kako im je “tako lakše da utonu u san”. Ako ste i vi dio te grupe, znajte da vam to veoma remeti proces spavanja i ostavlja posljedice na zdravlje

Po pitanju sna naučnici poručuju jednoglasno – čovjek treba da spava upotpunom mraku.

Kada sunce izađe i pojavi se dnevno svjetlo, receptori svjetla u mrežnjači šalju nam signal da je vrijeme za buđenje i sprječavaju stvaranje melatonina (hormona spavanja) u organizam.

Situacija je obrnuta kada padne mrak… Tada tijelo dobija signal da je vrijeme za spavanje i podstiče nas na spavanje ispuštanjem melatonina.

Ako ste u tom trenutku izloženi jakom izvoru svjetla poput uključenog televizora, onda ćete imati nemiran san jer svjetlo značajno remeti osnovne tjelesne funkcije, sam ulazak u fazu spavanja u kojoj ćete se najbolje odmoriti… To rezultira osjećajem pospanosti, lošeg raspoloženja i tjeskobe kada se probudite.

Isto važi i za spavanje uz uključen kompjuter ili prigušena svjetla – neurološka istraživanja su pokazala da oboje dovode do lošeg raspoloženja. Zato pokušajte da se rješite te navike. Ako, ipak, ne možete da zaspite bez televizije, obavezno podesite aparat na gašenje u određeno doba noći kako biste smanjili posljedice lošeg sna

(Stil)

2 komentara

  1. You can easily set aside a lot of directed adventures with assorted car experts. Various deal great delivers several might take your corporation for a tour to a market location, or perhaps for a trip to new york. ?????? ???

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com