(FOTO)Otvorena granica sa Hrvatskom za sva vozila! - Volim Podgoricu

(FOTO)Otvorena granica sa Hrvatskom za sva vozila!

U 17 časova  izvršena je deblokada granice sa Hrvatskom.

Kako je naveo je hrvatski ministar policije Ranko Ostojić, svi automobili i kamioni bez obzira na registraciju mogu da pređu granicu.

Ostojić je naveo da je smanjen pritisak izbjeglica koje dolaze iz pravca Srbije, te da je do sada u Hrvatsku ušlo 60.000 ljudi, a jutros je ta brojka bila 58.000.

Prethodno je evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han u Beogradu apelovao na hrvatske vlasti da otvore granicu.

Svi automobili bez obzira na registracije mogu ući u RH, kao i kamioni – objavljeno je na Tviter profilu hrvatske vlade.

Foto: Tanjug/AP

Hrvatski premijer Zoran Milanović je rekao da sa saradnicima intenzivno razgovara o tome da danas ili sjutra ukine mjere na granici sa Srbijom, a srpski premijer Aleksandar Vučić izjavio da “onog trenutka kada Hrvatska odustane od protivzakonitih mjera, sve stvari vraćamo u predašnje stanje”.

Foto: Tanjug/AP/ Darko Vojinović

Tim povodom će večeras biti održana otvorena sjednica Vlade Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović da je otvranaje granice dobar znak.
– Ovo je dobra znak. Sada naši građani mogu bez ograničenja i bez ikakvih smetnji da putuju u Hrvatsku. Pokazalo se da je Vlada Srbije bila u pravu i da je ostvarila jednu veliku pobjedu za našu zemlju i naš narod – rekao je Stefanović.

Foto: Tanjug/AP

Stefanović je istakao da je Srbija dobila diplomatsku borbu u kojoj se pokazalo da su bili prekršeni Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i brojni drugi sporazumi.

– Očekujem da će se na današnjoj sjednici Vlade raspravljati i o tački dnevnog reda koja će predvidjeti ukidanje mjera koje je Srbija uvela kao odgovor na ekonomsku agresiju Hrvatske.
Ministar je dodao i da je ovo pokazatelj da je Republika Srbija na ozbiljan i odgovoran način vodila svoju politiku i da će u budućnosti uvijek moći da odbrani svoje nacionalne interese i budućnost svoje zemlje.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić poručio je da je ukidanje jednostrane i protivpravne odluke hrvatske vlade o blokadi granice sa Srbijom veliki uspjeh politike Vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem. To je, prema Dačićevim rečima, i veliki poraz neodgovorne politike Vlade Hrvatske i njenog premijera Zorana Milanovića.

Dačić je izjavio da građane i privrednike u regionu ovakav ishod može samo da raduje, jer je načelo slobode kretanja ljudi, robe i kapitala od ključnog značaja za ekonomski razvoj i stabilnost.

– Građane Srbije može da raduje činjenica da Srbija ima premijera i Vladu koji su sposobni i hrabri da donose najbolje moguće odluke za Srbiju i da u tome imaju podršku EU i drugih naših partnera – naveo je Dačić i dodao:

– To se po prvi put jasno vidjelo posle dugog niza godina i to najbolje potvrđuje da je Srbija na pravom i dobrom putu – zaključio je Dačić.

( RTS, foto: Tanjug/AP)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com