Sirija: Još jedna zemlja uništena procesom “DEMOKRATIZACIJE”! - Volim Podgoricu

Sirija: Još jedna zemlja uništena procesom “DEMOKRATIZACIJE”!

Prije građanskog rata Sirija je bila zemlja bez ratova i unutrašnjih sukoba. Žene nisu morale pokrivati lice i imale su ista prava kao i muškarci..

Donosimo vam 12 malo poznatih činjenica o Siriji onakvoj kakva je bila dok nije buknuo strašni građanski rat koji traje već četiri i po godine. Tamo su u slozi živjeli hrišćani i muslimani, vjerske zajednice su se uzajamno poštovale, Sirija je bila država bogata i kulturna te ugodna za život

1. Sirija je oduvijek otvoreno društvo okrenuto zapadnoj kulturi kao nijedna druga arapska država.

2. Sirija je jedina arapska država sa sekularnim sistemom. Islamski zakon je protivustavan.

3. Prije građanskog rata  koji je počeo 2011. Sirija je bila jedina zemlja u regiji bez ratova i unutrašnjih sukoba.

 

4. Sirija je jedina zemlja koja je prihvatila iračke izbjeglice bez ikakve diskriminacije bilo političke, vjerske ili društvene.

5. Porodica sirijskog predsjednika Bašara al Asada pripada alavitima, tolerantnoj grani islama (ogranku šijitskog islama). Alavita u Siriji ima oko 12 posto.

6. Čak pet papa je bilo sirijskog porijekla. Vjerska tolerancija je jedna od temeljnih vrijednosti Sirije.

7. Oko 10 posto sirijskog stanovništva pripada jednoj od mnogih hrišćanskih crkava u zemlji. Do početka rata u sekularnoj Siriji hrišćani, šiiti, suniti, alaviti i jevreji su živjeli u miru. Islamski fundamentalizam je bio zatiran. Hrišćani su mogli kupovati zemlju i graditi crkve. U ostalim arapskim zemljama hrišćanska populacija broji manje od jedan posto.

8. U Siriji se žene nisu obvezne pokrivati velom niti nositi burke.

9. Sirijske žene imaju isto pravo kao i muškarci na zdravlje i obrazovanje.

10. Sirija je jedina mediteranska zemlja koja je još uvijek vlasnik svojih naftnih kompanija. Vlada ih nije htjela privatizovati i otuđiti jer da bogatstva pripadaju narodu Sirije.

11. Sirija ima naftne rezerve od 2.500 milijuna barela, a eksploatisati mogu samo državne kompanije.

12. Sirija je jedina zemlja koja ništa ne duguje Međunarodnom monetarnom fondu. Sirijci su svjesni da zaduživanjem u MMF-u daju slobodu svoga naroda opet u ruke gigantskih bankara koji kao pomažu slabijim zemljama pozajmicama, preko kojih tu zemlju drže u ropstvu.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com