KRAJ ŠPANIJE? Katalonija glasala za nezavisnost! - Volim Podgoricu

KRAJ ŠPANIJE? Katalonija glasala za nezavisnost!

Glasačka mjesta u tom regionu na sjeveroistoku Španije sa 7,5 miliona stanovnika su zatvorena u 20 časova, a prvi rezultati pokazuju da su partije koje se zalažu za nezavisnost na putu da odnesu pobjedu i osvoje većinu mjesta.

Za nezavisnost Katalonije se zalažu dvije koalicije – “Zajedno za da”, na čijem čelu je aktuelni predsjednik Katalonije Artur Mas, i koalicija radikalne ljevice “Kandidatura za narodno jedinstvo (CUP)”, koja zagovara otcepjljenje od EU i Trojke.

Regionalni parlamentarni izbori se doživljavaju kao referendum o otcjepljenju tog bogatog regiona, a brojke pokazuju da su separatističke stranke na putu da osvoje apsolutnu većinu u regionalnom parlamentu, i sa njom, mandat da traže katalonski nezavisnost.

Prema anketi koju je objavio lokalni emiter TV3 – – dvije najveće secesionističke grupe “Zajedno za da (Junts PEL Si)” i CUP će u skupštini od 135 dobiti između 74 i 79 mandata u skupštini, odnosno zajedno će dobiti 49,8% glasova.

Partijama koje se zalažu za nezavisnost Katalonije potrebno je 68 od ukupno 135 mjesta u parlamentu da bi mogli da nastave da se bore za ostvarenje svog cilja. Sa tom većinom, oni mogu da ostvare obećanje da će jednostrano proglasiti nezavisnost u roku od 18 mjeseci, nešto što centralna vlada u Madridu ne dozvoljava.

Nacionalizam u Kataloniji je u usponu od kada je Španiju potresla ekonomska kriza i secesionisti smatraju da Katalonija nepravedno plaća visoke poreze Madridu u odnosu na količinu novca koji dobija iz prijestonice.

(Kurir)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com