Svjetska banka: Crna Gora bilježi najveći ekonomski rast u regionu - Volim Podgoricu

Svjetska banka: Crna Gora bilježi najveći ekonomski rast u regionu

Ekonomija zemalja jugoistočne Evrope se oporavlja, a najbrži rast ove godine očekuje se u Crnoj Gori i Makedoniji, dok će najsporiji biti u Srbiji i Bosni i Hercegovini, saopšteno je danas na prezentaciji 9. redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za jugoistočnu Evropu u Sarajevu.

Koautor izvještaja Galina Vinselete kazala je da svaka od šest zemalja regiona jugoistočne Evrope bilježi određeni napredak ove godine.

“Ekonomija ove regije se oporavlja. Javne investicije su ključni pokretač tog rasta. Svaka od šest zemalja regiona se 2015. godine oporavlja u određenom smislu. Rast regiona je u prosjeku 1,8 odsto, a najveći rast je u Crnoj Gori i Makedoniji, 3,4, odnosno 3,2 odsto”, istakla je ona, prenosi Anadolija.

Nakon njih, slijede Kosovo sa rastom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri odsto Albanija sa 2,7, Bosna i Hercegovina 1,9 i Srbija sa rastom od 0,5 odsto.

“Kada je region zapadnog Balkana u pitanju, primjetan je oporavak i u pogledu rasta zaposlenosti. Ipak, nezaposlenost je još uvijek vrlo visoka”, istakla je Vinselete.

Kako navodi direktorica Svjetske banke za zemlje jugoistočne Evrope Elen Goldstajn, povećanje privatnih investicija značajno je uticalo na veći ekonomski rast cijelog regiona.

“Značajno je da je taj rast rezultat snažnijih privatnih investicija. Takođe je primijetna i povećana stopa zaposlenosti što nije bio slučaj od 2008. godine. Niže cijene nafte u svijetu su uticale na veći ekonomski rast i u regionu. Ipak, treba paziti na političke krize koje mogu predstavljati rizik za rast. Ekonomski rast zemalja regiona najviše zavisi od reformi. Posebno treba popraviti kvalitet javnih troškova. Kada govorimo o reformama, privatni sektor je potrebno učiniti još dinamičnijim. Potrebno se fokusirati na sveukupnu klimu u privatnom sektoru kako bi se postizao još snažniji ekonomski rast”, napomenula je ona.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com