VUJANOVIĆ: Integrisaćemo rodni aspekt u strateške planove - Volim Podgoricu

VUJANOVIĆ: Integrisaćemo rodni aspekt u strateške planove

Crna Gora će preduzeti aktivnosti za integrisanje rodnog aspekta u sve nacionalne politike i strateške planove, poručio je predsjednik države Filip Vujanović na Globalnom samitu lidera u Njujorku.

Govoreći o jednakosti polova i jačanja uloge žena, Vujanović je kazao da je Crna Gora značajno unaprijedila zaknodavni i normativni okvir za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje položaja i uloge žena i djevojčica.

Prema njegovim riječima, Nacionalni plan za postizanje rodne ravnopravnosti za period 2013.-2017. je urađen na osnovu Pekinške Platforme za akciju, kao i drugih međunarodnih dokumenata u ovoj oblasti, prenosi Mina.

“Kompletna implementacija ovog Plana unaprijediće ulogu žena u svim sektorima društa, a posebno njihov društveno-ekonomski status. Izmijenjen je Zakon o rodnoj ravnopravnosti kako bi se obezbijedila rodna ravnopravnost u svim sferama života, uključujući jednako učešće žena i muškaraca u procesu odlučivanja”, kazao je Vujanović.

On je upozorio da puna rodna ravnopravnost još nije postignuta i da su brojni izazovi.

“Crna Gora je snažno zagovarala definisanje rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena kao samostalnog cilja, kao i uključivanje rodnih aspekata i indikatora u sve ostale ciljeve novog razvojnog okvira. Uvjeren sam da Agenda održivog razvoja do 2030. predstavlja prekretnicu za buduće napore međunarodne zajednice u rješavanju pitanja rodne ravnopravnosti”, rekao je Vujanović.

Kako je naglasio, Crna Gora je posvećena implementaciji svih nacionalnih i međunarodnih standarda za postizanje rodne ravnopravnosti i osnaživanja položaja i djelovanja žena i djevojčica.

“Takođe je snažno posvećena punoj implementaciji izmijenjenog Zakona o rodnoj ravnopravnosti kako bi obezbijedila puno i efikasno učešće žena i jednake mogućnosti za liderstvo na svim nivoima odlučivanja u političkom, ekonomskom i javnom životu”, zaključio je crnogorski predsjednik.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com