Krivokapić: Demokratski front da se vrati u Parlament - Volim Podgoricu

Krivokapić: Demokratski front da se vrati u Parlament

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić pozvao je Demokratski front da se vrati u Parlament, te da dijalogom i dogovorom dođu do povjerenja u izborni proces. On je rekao da ne bi volio da se politička korupcija poput one u Budvi preseli i na državni nivo, a ukoliko bi se to dogodilo nije isključio ni mogućnost tehničke vlade kao političke opcije. Poručio je da će sačekati odgovor premijera u vezi sa smjenom dvojice ministara u Vladi.
Lider SDP-a i predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić proteste DF-a dozivljava kao legitiman demokratski čin.

“Ja doživljavam proteste kao demokratsku instituciju, vidim da su mirni, građanski, nenasilni i smatram ih normalnim, čak i vitalnim dijelom ozbiljne demokratije”, rekao je Krivokapić.

On je Demokratski front pozvao da se vrati u poslaničke klupe.

“Pozivam ih da se vrate u Parlament, jer je to institucija koja je pokazala da zna da vodi dijalog. Poslije predsjedničkih izbora smo to uspjeli i imamo dovoljno vremena do novih izbora da iskušamo sve moguće dogovore”, rekao je Krivokapić.

Kako je rekao, lokalni izbori su bila dalja degradacija izbornog procesa.

“Ja sam i tada rekao-tehnička vlada nije poželjna opcija. Međutim, ako sada ponovno kroz incijativu SDP-a ne uspjemo u Parlamentu da kroz tijelo za kontrolu izbornog procesa povratimo povjerenje, i ako bi se nastavila politička korupcija kao u Budvi nedavno u njenoj Skupštini, a korupcija postane i zvanična politika Vlade, onda tehnička vlada postane jedna od političkih opcija. Mi smo Zakon izmijenili, kroz elektronsku identifikaciju i krenuli smo sa radnim tijelom, ali postoje drugi preduslovi. Ako se oni ne ispune, onda su sve demokratske opcije otvorene”, rekao je prvi čovjek SDP-a i crnogorske Skupštine.

Na pitanje novinara CdM-a kada očekuje izbore, Krivokapić je rekao da je maj prvi rok, a oktobar krajnji.

Poručio je da će koalicija DPS-SDP opstati dok ispunjava zajedničke strateške ciljeve i dok postoji u okviru zakona.

“Ako bi počela da radi mimo zakona onda SDP neće biti u takvoj koaliciji. Ne bih da se Budva preseli u Podgoricu, posebno ne na državnom nivou. Mi ćemo se ponašati u skladu sa zakonom i državnim principima, i donijeti i političke i pravne odluke na organima SDP-a”, poručio je Krivokapić.

Na pitanje kada očekuje da će premijer Milo Đukanović odgovoriti na zahtjev o smjeni ministara Brajovića i Lazovića, lider SDP-a je rekao da odgovor očekuje uskoro.

“DPS je počeo da razmatra to pitanje, nadam se da će uskoro dati odgovor. Ne želim da vjerujem da neko može ući u korupciju zvanično na nivou Vlade, posebno u mjesecima koji su važni za naše NATO integracije i da time zaustavi naš put u evropske integracije, tako da očekujem odgovor i poštovanje elementarnih granica”, rekao je Krivokapić.

Stvaramo ambijent za sumnjive investitore

On je komentarisao i ocjene Đukanovića da je Krivokapić lansirao priču da investitori dolaze u Crnu Goru samo da bi odnijeli nešto iz nje.

“Napravili smo studiju slučaja kada je Parlament raspravljao o razvojnim projektima, i pokazalo se da Parlament nije zaustavio nijedan projekat. Ako je zaustavio, onda je spriječio štetu gradnjom apartmana u Miločerskom parku i davanje Mamule za 4.000 eura u zakup i preuzimanje ogromnih obaveza. Fakti govore suprotno, govore da su projekti koji su nuđeni Parlamentu nijesu bili pravi. Da je neko mislio da ima uspješne projekte, podnosio bi izvještaje Parlamentu, a to se nije desilo. Činjenice govore sasvim suprotno, loše upravljanje Vlade državnim resursom sada je dovelo do toga da se krivica prebacuje na drugoga. Fakti govore da nije bilo parlamentarne diktature, a bježanje od odgovornosti nije način da se vodi ozbiljna politika”, poručuo je Krivokapić.

On se osvrnuo i na razgovore Vlade i italijanske kompanije A2A u vezi sa EPCG.

“Dobili smo jednog zapadnog investitora i sada nas on napušta. Ne možemo govoriti da smo zemlja dobrog ekonomskog upravljanja, a ključni prigovor je da je korupcija na visokom nivou. Ako nas napuštaju državni italijanski investitori, onda je to i politička i ekonomska poruka i dokaz da mi ne stvaramo ambijent da ne dolaze pravi investitori, već sumnjivi, koji ne daju rezultate, a dobijaju ogromne privilegije”, zaključio je Krivokapić.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com