Pejović minus u KAP-u “pegla” dobrim poslovanjem hotela - Volim Podgoricu

Pejović minus u KAP-u “pegla” dobrim poslovanjem hotela

Sa turskom firmom Sistem tehnik ugovorili smo izgradnju nove fabrike za legure u Kombinatu aluminijuma Podgorica, kapaciteta 30 hiljada tona, koja bi trebalo da počne da radi do novembra naredne godine, izjavio je u Veselin Pejović, vlasnik Uniprom grupe, u okviru koje posluju KAP i Rudnici boksita.

Pejović tvrdi da je već ugovorena isporuka opreme, vrijedna tri miliona eura, po sistemu ključ u ruke. Kompletna investicija će biti vrijedna 5,5 miliona eura, jer KAP treba da na mjestu sadašnje fabrike silumina podigne novi pogon u koji će biti ugrađena nova oprema.

„Ugovor je potpisan i već je počela otplata mjesečnih anuiteta za ugradnju opreme. Kad fabrika bude završena, zaposliće 80 novih radnika“, rekao je Pejović u razgovoru za Pobjedu.

On je istakao da KAP, da sada ima u pogonu takav pogon, ne bi bio u minusu.

„Ovako smo u minusu 4,5 miliona eura, koje pokrivamo poslovanjem hotelijerstva, jer smo na vrijeme napravili diverzifikaciju poslovanja u okviru grupe“, naglasio je Pejović, koji je kupio imovinu KAP-a u stečaju prije 14 mjeseci.

Osim toga on je naglasio da su ove godine odlično poslovala tri njegova hotela “Budva“ i “Tara“ u Bečićima sa hiljadu ležaja, te “Zija” u Podgorici, što je omogućilo grupi da ispegla minuse od proizvodnje aluminijuma.

„Iako je bilo manje gostiju iz Rusije, bilo je više iz Njemačke, Francuske i Holandije. Hotel “Budva” će raditi cijelu godinu, a “Tara” se zatvara 1. novembra. Sa prihodima od hotela pokrićemo gubitak KAP-a“, rekao je Pejović između ostalog.

On je podsjetio da je cijena tone aluminijuma na berzi kad je preuzeo KAP bila iznad 2,2 hiljade dolara, a da od decembra prošle godine pada i da je sada 1520 dolara, uključujući i 130 Veselin Pejović dolara premije, te da nikad u posljednjem desetljeću nije bila niža.

Istakao je da minusu u KAP-u doprinosi i činjenica da plaća najskuplju struju od svih kombinata u Evropi.

„Struju plaćam skuplje od Elektrodistribucije. Ostalo je da se još jednom sastanemo u oktobru i pokušamo dogovoriti cijenu struje na obostrano zadovoljstvo“, rekao je Pejović.

Naveo je da je od preuzimanja KAP-a ostvario 110 miliona eura izvoza. Zapošljava 550 radnika, čija je prosječna zarada 750 eura, redovno uplaćuje doprinose, dok mjesečno plaća 1,2 miliona eura PDV-a.

„Što se tiče Boksita, čiju sam imovinu kupio za 5,39 miliona eura kao jedini ponuđač na petom tenderu, najprije mora stručna komisija da utvrdi u kakvom su stanju kopovi i da li su bezbjedni za rad“, rekao je Pejović i istakao da će početi od kopa Zagrad.

On je dodao da su jame i kopovi trenutno u takvom stanju da rad na njima nije bezbjedan.

„Vidio sam u medijima da stručnjak koji predvodi radničku klasu tvrdi da se meni poklanja Rudnik, da moram da zaposlim 180 radnika, maltene da ja ulažem pare, a da se oni pitaju. Niko mi do danas nije određivao šta moram da radim, pa neće ni radnici Boksita“, rekao je Pejović, naglašavajući da radnici Rudnika treba da se preispitaju zašto su dozvolili da se iz jamskih djelova Rudnika pokradu kompletne instalacije i uništi mehanizacija na površinskim kopovima.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com