Pejović: Stanje u zdravstvu se nije mijenjalo od Drugog svjetskog rata - Volim Podgoricu

Pejović: Stanje u zdravstvu se nije mijenjalo od Drugog svjetskog rata

Zdravstvo Crne Gore nije se značajno uzdiglo od onoga kakvo je bilo posle Drugog svjetskog rata, a posebno kada govorimo o modernoj državi, plasirajući priču o razvoju i ekonomskom napretku, zatvarajući oči pred problemom koji glasi kako preživjeti, smatra članica Glavnog odbora Demokrata Dijana Pejović.

Ona je upozorila na cjelokupnu situaciju u Crnoj Gori, dodajući da su krucijalne promjene neophodne.

“Zna se da i zdravi žive na rubu egzistencije, međutim, najveći problemi nastaju kada neko od naših građana silom prilika mora posjetiti naše zdravstvene ustnove. Uzimajući u obzir to pod kakvim uslovima živimo, pod kojim stresom zbog nezaposlenosti, neredovnih i slabih primanja, u uslovima pritisaka i diktature pojedinaca koji vrijeđaju dostojanstvo čovjeka, nije ni čudo što je statistika broja oboljelih i umrlih od najtežih bolesti u Crnoj Gori poražavajuća”, ocjewnjuje ona.

Prema njenim riječima, u najboljim državnim bolnicama radi jedna medicinska sestra zadužena za 20 pacijenata, gdje na jednom spratu ima jedan toalet muško-ženski, naravno sa slomljenim sanitarijama neuredan i zapušten.

“Svakodnevno se susrećemo sa ružnom slikom nezadovoljnih zdravstvenih radnika punih frustracija usljed podcjenjivanja njihovog rada; taj problem je jako kompleksan i iz tog razloga korupcija u zdravstvu je neminovna. Ponekad se desi da neki od propusta koji je šokantan i nepojmljiv za razvijene zemlje, ispliva na površinu i dođe u dodir s javnošću, u tom slučaju odgovaraju uvijek najmanje krivi na piramidnoj ljestvici. Kada se stvari kao po običaju zataškaju, svi na kraju budu oslobođeni krivice, jer ako želimo da riješimo problem, kreće se od njegovog temelja, a svi znamo gdje su i kakvi su nam temelji države pa se ne usuđujemo jer smo svjedoci da to zna koštati života”, istakla je Pejovićeva.

Kako je kazala, u crnogorskom zdravstvu načelnici odjeljenja se raspoređuju uglavnom po partijskoj osnovi, a pacijenti čekaju ljekare koji dolaze obično iz susjednih država.

“Da se ne ošteti državni budžet, uputi nijesu mogući, nebitno koliko pacijent ima godina, i koliko je hitan slučaj. S obzirom na to da većina nema sredstava za normalan život ono što nas čeka kada se razbolimo svodi se na samosnalaženje. Koliko su naše bolnice loše govori u prilog i to da niko od naših funkcionera nije u njima boravio duže od jednog dana. Naši mladi ljekari nemaju adekvatnu obuku, a oni najtalentovaniji, opštepoznato, odlaze iz države. Demokrate smatraju da je krajnje vrijeme da se nešto promijeni. Da radnici dobiju veće plate, da se stvore bolji uslovi za pacijente i da se zdravstvene ustanove dovedu u pristojno stanje”, poručila je ona.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com