Uljarević: Poziv DF-a opoziciji da napusti parlament je neprihvatljiv - Volim Podgoricu

Uljarević: Poziv DF-a opoziciji da napusti parlament je neprihvatljiv

Nije prihvatljivo da se sa protesta pozivaju opozicione partije da napuste parlament, a da nije postignut dogovor o zajedničkom djelovanju, što može produbiti nepovjerenje među opozicionim strankama, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje CGO Daliborka Uljarevićsinošnji postupak Demokratskog fronta.

Podsjetimo, DF je sinoć pozvao sve opozicione poslanike, osim onih iz Pozitivne Crne Gore, da napuste parlament i da se ne vraćaju do formiranja prelazne vlade koja je preduslov za održavanje fer i poštenih izbora.

Uljarević ocjenjuje da takav pristup prije može dovesti do produbljivanja nepovjerenja među opozicionim subjektima, nego što će doprinijeti snaženju opozicione ponude.

“Mora se sjesti i konstruktivno, ozbiljno, otvoreno i hrabro razgovarati o mogućim potezima, ako se želi natjerati vlast na pregovore o uspostavljanju izbornog procesa sa punim legitimitetom. Konačan ishod protesta teško je prognozirati, ali je jasno da su oni ograničenog dometa time što su to protesti jedne opozicione strukture – DF, sa određenom formalnom podrškom Socijalističke narodne partije, i uz, najblaže rečeno, rezervu drugih opozicionih partija”, kazala je Uljarević za agenciju MINA.

Ona je ukazala na činjenicu da se mandat Vlade nalazi na kraju i da se raspisivanje izbora može očekivati relativno brzo.

“Ključno je pitanje sada pod kojim uslovima će opozicione partije izaći na izbore, što može biti tačka objedinjavanja opozicije, ali očito ne kroz proteste”, poručila je Uljarević.

Komentarišući zahtjeve DF-a, Uljarević je konstatovala da je potpuna primjena izbornog zakonodavstva i organizovanje fer i poštenih izbora realniji zahtjev, jer postoji potreba za uspostavljanjem punog legitimiteta izbornog procesa.

“Za ispunjavanje ovog zahtjeva potrebna je programska i osmišljena društvena akcija, gdje se predstavnici opozicije neće prozivati i međusobno etiketirati po medijima, pokušavajući da obezbijede svoju političku budućnost, već će ozbiljno promišljati i odlučivati o političkim potezima određivanjem jasnih političkih prioriteta od javnog interesa”, ocijenila je ona.

Upitana da li protesti mogu uticati na proces priključenja Crne Gore u Alijansu, Uljarević je odgovorila da ne vidi vezu između ovih protesta i odluke o pozivu Crne Gore za učlanjenje u NATO.

“U toku je postizanje konsenzusa među članicama i poziv će primarno zavisiti od kretanja na globalnoj sceni sa jedne strane, kao i od stanja u crnogorskim institucijama sa druge strane. Protesti su tu ipak sekundarna pojava, čak i pod uslovom da oni dobiju djelimično anti-NATO karakter”, smatra Uljarević.

Na pitanje da li treba očekivati reakciju predsjednika Vlade i Skupštine, kojima je DF uputio zahtjeve, ona je kazala da će njihovi potezi zavisiti od političke procjene.

“Kako sada sve to izgleda, ne može se očekivati neka značajnija reakcija predsjednika Vlade i Skupštine”, zaključila je Uljarević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com