Jovana je 8. razred a stara se o 27 krava muzara i velikom imanju! I odličan je đak! - Volim Podgoricu

Jovana je 8. razred a stara se o 27 krava muzara i velikom imanju! I odličan je đak!

Jovana Radenković iz Lađevaca kod Kraljeva, daleko je od života koji imaju njeni vršnjaci. Kada je ostala bez oca, Jovana je kao najstarija morala da preuzme veliki posao, jer majka mora da brine i o maloj djeci.

Radenkovići imaju 27 krava muzara koje dnevno daju i do 300 litara mlijeka. Poslove u štali Jovana mora da završi najkasnije do šest sati da bi se na vrijeme spremila za školu i stigla na autobus.

Ova učenica 8. razreda morala je neke važne odluke u životu da donese mnogo ranije nego ostali. Jedna od njih je bila da podrži majku u njenoj namjeri da ne usitnjuje imanje i ne rasprodaje stoku, nakon što joj je otac Novica tragično nastradao, kada se u novembru prevrnuo sa traktorom.

Jovana Radenković

– Nije teško, jer ja volim ovo da radim. Oni su htjeli da sve ove krave prodamo. Mislim ne baš sve. Da ostane nekoliko. Ja sam onda rekla da mi to možemo. Da mi to hoćemo. Znači da onaj ko ima volju i hoće taj sve i može – kaže Jovana.

Jovana je i ranije, dok joj je otac bio živ radila sa njim i naučila da hrani i pomuze krave, ali i nadgleda one koje su steone. Jovana je danas na sebe je preuzela veliku odgovornost kako porodica ne bi ostala bez stalnih prihoda od poljoprivrede i zapala u velike materijalne probleme.

To je značilo i da će Jovana i njene sestre morati mnogo više da pomažu u kući i na imanju. Imaju 27 krava muzara koje dnevno daju i do 300 litara mlijeka. Tri štale svakog jutra moraju da počiste i pobrinu se za stoku.

Jovana je temperament nasledila od oca Novice koji je bio vrijedan i uzoran domaćin u ovom selu između Kraleva i Čačka. U kući je šestoro djece, ali otac nažalost nije dočekao da vidi najmlađeg Marka koji ima samo dva mjeseca.

Jovana Radenković

Ona je uzor svim svojim vršnjacima, Foto: N. Božović

– Veliko je to optrećenje za Jovanu, ali ona ne želi to da prizna. Uklopa se u poslove, ali i u školu, jer je odlična učenica. Ujutru ustajemo u 5 sati, uradimo šta imao u štalama, i onda ona ide u školu, a ja čuvam djecu i spremam kuću i jelo. Kada se vrati, Jovana ruča i idmah se vraća poslovima u štalama. Uči tek uveče kada mala djeca odu na spavanje – priča Jelena Radenković, Jovanina majka.

U velikom domaćinstvu poput ovog u Lađevcima kod Kraljeva, sa tri štale i toliko grla stoke posla ima uvijek. Stoci treba položiti barem 30 bala sijena dnevno. Svaka bala sijena teška je oko 15 kilograma. Sve to Jovana radi.

Malo vremena za predah Jovana ima tek poslije škole, kada može da se opusti uz kakvu knjigu. Ali to je moguće samo u zimskom periodu, jer porodici tek predstoje sezonski poljoprivredni radovi.

Zarađuju od prodaje mlijeka i junadi

Jovana Radenković

Jelena Radenković sa svoje četiri ćerke i dva sina, kaže da zarade mjesečno toliko da bi preživjeli, jer nemaju nikakva druga primanja. Jelena nije mogla da naslijedi gazdinstvo supruga Novice, jer nisu bili vjenčani, pa će zato zakonski nasljednik postati njena ćerka Jovana. Na naše pitanje šta im nedostaje u životu, Jelena je skromno rekla, ništa, ali je voljela da je mogla da dobije dječji dodatak od države.

(24sata)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com