Pripreme za dolazak migranata već počele - Volim Podgoricu

Pripreme za dolazak migranata već počele

Talas najveće izbjegličke krize od Drugog svjetskog rata ovih dana, kako se najavljuje, mogao bi da zahvati i Crnu Goru – i to svakog trenutka. Nadležne službe su u pripravnosti, a na lokalitetu u blizini policijske karaule Krenza, na samoj granici sa Albanijom, već je osposobljen dio putne infrastrukture i rasvjete, pišu Dnevne novine.

Priprema se šatorski kamp gdje bi bile smještene prve izbjeglice iz Sirije, Avganistana, Iraka, Libije, Eritrije, Pakistana, Somalije i drugih zemalja.

Na dvadesetom kilometru od centra Podgorice, u dijelu Nikine uvale, a u blizini graničnog prelaza Božaj, minulih dana raščišćen je odavno zapušteni uzani asfaltni put, koji vodi do prostrane ravnice, gdje će, u slučaju da zatreba, biti postavljeni šatori i kontejneri za prihvat izbjeglica.

Službe Glavnog grada postavile su i veliki broj visokih stubova sa reflektorima, a u naredna dva dana trebalo bi da se obavi i tamponiranje dijela puta od stotinak metara, kako bi autobusi sa izbjeglicama i kamio ni sa hranom i drugim potrep- štinama nesmetano mogli stići do odredišta. Trebalo bi da bude adaptiran i zapušteni objekat, na lokalitetu Krenze, a koji bi se koristio u službene svrhe. Procjenjuje se da bi na ovoj lokaciji crnogorske vlasti mogle privremeno da obezbijede uto- čište za oko 2.000 osoba.

Ministarka rada i socijalnog staranja dr Zorica Kovačević kazala je Dnevnim novinama da je sve spremno za prihvat izbjeglica.

“Hiljadu šatora, dvadesetak autoprevoznika i 600 ljudi spremno je da prihvati, evidentira i izbjeglice transportuje do granice sa Hrvatskom, kako bi nastavili put dalje u Zapadnu Evropu. Bitno je da znamo ko sve ulazi u zemlju, ali i to da izbjeglice budu dočekane i ispraćene humano i ljudski. Prvi kamp trebalo bi da nikne u mjestu Krenza, u blizini prelaza Božaj. Spremamo se da dnevno primimo do dvije hiljade ljudi. Imamo 17 autobusa na raspolaganju i nešto kombija za ma nji prevoz. Što se ljudstva tiče, Ministarstvo rada i Ministarstvo unutrašnjih poslova, Crveni krst i Vojska imaće 500 do 600 angažovanih ljudi. Od momenta kad stigne informacija da su krenuli prema Crnoj Gori, državi će biti potrebno nekoliko sati da ih spremno dočeka”, tvrdi Kovačević.

Ona je objasnila da iskustvo koje imaju i Srbija i Hrvatska jeste da kamp treba napraviti uz granicu i da odatle obezbijedimo autobuse za transport dalje. Za nekih sedam-osam sati može se organizovati kamp u kojem će se voditi evidencija i registracija, pružati zdravstvena zaštita, a biće riješena pitanja kao što su toalet i komunalni otpad.

Na lokacijama gdje bi bio prihvat dovedena je voda i struja i regulisani su pristupni putevi.

Za pohvalu je, kako je naglasila, odnos građana čija su imanja uz granicu da ne traže nikakvu nadoknadu i da ustupaju zemljište na korišćenje za organizaciju privremenog kampa. Direktor Uprave za izbjeglice i azilante Željko Šofranac kazao je prije nekoliko dana da od početka izbjegličke krize Vlada pomno prati situaciju, kako bi bili spremni za mogući transfer tih lica preko Crne Gore.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com