Zaokret Krivokapića u izjavama o A2A: Od piljare do pravog investitora - Volim Podgoricu

Zaokret Krivokapića u izjavama o A2A: Od piljare do pravog investitora

Izjavom da je zabrinut zbog mogućeg odlaska italijanske kompanije A2A iz Crne Gore predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je iznenadio crnogorsku javnost, saopšteno je danas iz Ministarstva ekonomije.

“Iako se predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić javno zalagao u više navrata za raskid ugovora sa italijanskim partnerom u Elektroprivredi Crne Gore, A2A, na opšte iznenanađenje javnosti, juče je napravio zaokret izražavajući zabrinutost zbog toga što nas, kako je rekao, napuštaju „državni italijanski investitori“. To je za Krivokapića navodni „dokaz da mi ne stvaramo ambijent da nam dolaze pravi investitori“ iako je upravo predsjednik parlamenta, tek godinu poslije dokapitalizacije EPCG i ulaska A2A u menadžment, javno izjavljivao da „A2A nijesu ispunili uslove za prvu godinu upravljanja i po onome što su do sad pokazali, nijesu za dugoročnu saradnju“”, naveli su u Ministarstvu ekonomije.

Podsjećamo da je Krivokapić juče rekao da ne možemo govoriti da smo zemlja dobrog ekonomskog upravljanja, “a ključni prigovor je da je korupcija na visokom nivou. Ako nas napuštaju državni italijanski investitori, onda je to i politička i ekonomska poruka i dokaz da mi ne stvaramo ambijent da ne dolaze pravi investitori, već sumnjivi, koji nedaju rezultate, a dobijaju ogromne privilegije”.

“Sada je za Krivokapića A2A „jedan zapadni investitor“ zaboravljajući da je za tog zapadnog investiora govorio da „treba tražiti novog partnera ako A2A ne može da ispuni dogovoreno prilikom dokapitalizacije EPCG“ i to na samom početku italijanskog upravljanja u EPCG”, istakli su u Ministarstvu ekonomije reagujući na jučerašnju izjavu Krivokapića.

Podsjećaju da takav stav predsjednik parlamenta nije promijenio ni po isteku trogodišnjeg perioda menadžmenta A2A u EPCG, pa je krajem 2012. godine tvrdio da „A2A imaju ozbiljnih problema u neispunjavaju svojih ugovornih obaveza“ te da „njihov menadžment nije unaprijedio poslovanje u mjeri koja je bila obaveza“.

“Osim navedenih stavova o A2A, poznato je takođe da je upravo Krivokapićeva Socijaldemokratska partija u paralamentu glasala protiv prijedloga za očuvanje energetsko-metalurškog kompleksa čime je dovedeno u pitanje poslovanje i Kombinata aluminijuma Podgorica i Elektroprivrede Crne Gore”, naglasili su u Ministarstvu ekonomije.

Tada je govorio, kako ističu, da A2A nije sposoban da vodi piljaru a ne EPCG.

“Ako im je neko rekao da neće platiti porez, onda oni nijesu sposobni da vode piljaru, a ne tako veliku kompaniju. Takav menadžment nam ne treba. A2A treba plati 61 milion eura poreza, a ne da građani plaćaju račune za struju KAP-a budući da ga je EPCG snabdijevala strujom mimo ugovornog odnosa i pravnog sistema” rekao je Krivokapić zaboravljajući da je upravo Skupština Crne Gore svojim zaključcima obavezala Vladu da „nastavi aktivnosti u pravcu obezbjeđivanja dugoročnog snabdijevanja električnom energijom, kao i utvrđivanja preciznog modela kompenzacije međusobnih potraživanja i da takvo rješenje dostavi Skupštini na usvajanje“.

Prema njihovim riječima kada je takvo rješenje dostavljeno Skupštini, kao što je poznato, nije usvojeno, što je odvelo KAP u stečaj a EPCG u ozbiljne probleme. Uprkos tome, danas radi Kombinat aluminijuma Podgorica.

“Radi i Elektroprivreda Crne Gore i ostvaruje profit, i tako će biti i u buduće. Ovo su samo neki od stavova predsjednika Parlamenta o A2A i svi su dostupni javnosti i lako provjerljivi. Ono što je međutim ostalo nejasno je zašto je predsjednik Parlamenta, u finalnoj fazi pregovora Vlade Crne Gore i A2A, napravio zaokret od svojih ranijih izjava i javno stao na stranu italijanskog investitora”, zaključili su u Ministarstvu ekonomije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com