Hapšenje sedam Budvana: Kuljača i Trnski najvjerovatnije svjedoci saradnici - Volim Podgoricu

Hapšenje sedam Budvana: Kuljača i Trnski najvjerovatnije svjedoci saradnici

Bivši predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača i nekadašnji direktor AMD Budva Igor Trnski najvjerovatnije će biti svjedoci sarađnici Tužilaštva nakon najnovijeg hapšenja sedam Budvana zbog navodnih zloupotreba službenog položaja, pri čemu je pričinjena šteta budvanskom budžetu za više od 1.400.000 eura, pišu današnji štampani mediji.

Ukoliko odgovor bude pozitivan Kuljača i Trnski, ispričaće tužiocima ko je, kako i po čijem nalogu budžet Opštine Budva oštetio za više od 1,4 miliona eura prilikom prodaje dijela državne zemlje iznad Jaza.

Podsjećamo da je juče po nalogu Specijalnog tužilaštva, u Budvi uhapšeno sedam bivših funkcionera budvanske opštine zbog sumnje da su organizovanom preprodajom državnog zemljišta u selu Prijevor iznad Jaza oštetili opštinski budžet za više od milion i 400 eura.

Među uhapšenima su bivši čelnici Opštine Budva Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, koji je na saslušanje doveden iz ZIKS-a, zatim i Mirjana Marović, bivša šefica budvanskog katastra, strina predsjednika Političkog savjeta Demokratske partije socijalista Svetozara Marovića. Uhapšeni su i nekadašnji direktor AMD Budva Igor Trnski, procjenitelj Marko Radunović, ali i vlasnik firme Mega promet Miodrag Mitrović i Milka Lazarević. Nalog za hapšenje izdat je i za jednog od osnivača AMD Budva Ljubišu Baćovića, ali je on nedostupan nadležnim organima.

Osumnjičeni su sinoć do kasno saslušavani pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, koja je naložila njihovo zadržavanje u pritvoru do 72 sata, odnosno do odluke sudije za istrage o jednomjesečnom pritvaranju.

Prema nezvaničnim saznanjima medija, uprkos odluci o dvodnevnom pritvoru, Tužilaštvo je i u ovom predmetu podnijelo prijedlog da se nekadašnjem predsjedniku opštine Budva Rajku Kuljači dodijeli status svjedoka saradnika. Nezvanično, tužiteljka Vukčević se nagodila i sa Igorom Trnskim, a njegov advokat Lazar Aković nije mogao ni potvrditi niti demantovati te navode.

“Samo mogu reći da je saslušanje moga klijenta bilo iscrpno i da je trajalo pet sati”, kazao je nakon sinoćnjeg saslušanja Aković.

Konačnu odluku o tome da li će dvojica osumnjičenih Budvana dobiti ovaj povlašćeni položaj koji će ih osloboditi odgovornosti donijeće vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici.

Iz Tužilaštva je juče saopšteno da se Kuljača, Rađenović i Mirjana Marović sumnjiče da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja na organizovan način, dok se Trnski i Mitrović sumnjiče da su ovo djelo počinili putem pomaganja. Milka Lazarević se sumnjiči da je počinila zloupotrebu službenog položaja, a Radunović i Baćović isto djelo, ali putem pomaganja.

Prema tužilačkoj istrazi, šteta za budvanski budžet nastala je 2008. godine, kada je donijeta odluka da se NVO AMD Budva proda neurbanizovano zemljište u Prijevoru, oko 26.000 kvadrata. Plac je prodat na licitaciji po cijeni koja je bila ispod tržišne.

Opština je zanemarila preporuke državne vlasti da se ne prodaje neurbanizovano zemljište, već da se investitor uputi na urbanizovane parcele sa preciznom namjenom što može na njima da se gradi. Prethodno je opštinska komisija, na čijem je čelu bila Mirjana Marović, procijenila vrijednost kvadratnog metra na 45 eura.

Tako je po unaprijed utvrđenom planu NVO AMD Budva 2008. godine kod opštine Budva inicirala prodaju parcele u Prijevoru. održana je, kako se sumnja, fingirana licitacija na kojoj je pobijedila nevladina organizacija AMD Budva, koja je ponudila desetak odsto veću cijenu od početne. Pretpostavlja se da je tom prilikom AMD Budva predala samo garancije, a rokovi za uplaćivanje sredstava su produžavani dok nije pronađen drugi kupac, odnosno firma Mega promet, čiji je vlasnik Miodrag Mitrović. Ta firma preuzima ostatak duga AMD-a prema Opštini.

Potom nastupa i novi sumnjivi dil između Opštine i Mega prometa, kada rukovodstvo Budve odlučuje da kupi plac, koji prethodno prodala, ali po više nego duplo većoj cijeni. Zauzvrat Mega promet dobija zemlju od 8.165 kvadrata na Crvenoj glavici procijenjenu na 290 eura po kvadratu.

Odlukom je Opštini pripalo 18.660 kvadrata zemlje, do tada u katastru uknjižene na Mega promet, koju je komisija Uprave za nekretnine procijenila na 2.145.900 eura, ili 115 eura po kvadratu.

(CdM)

1 komentar

  1. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc. Pristina Travel

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com