STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA: Nezakonito nam uzimaju novac! - Volim Podgoricu

STUDENTI PRAVNOG FAKULTETA: Nezakonito nam uzimaju novac!

Prosvjetna inspekcija obavila je nadzor na Pravnom fakultetu u Podgorici, po prijavi studenta kome nije dozvoljeno da polaže ispit dok ne plati 250 eura za godinu u kojoj je pauzirao tokom studija, iako to nije predviđeno statutom i pravilima Univerziteta Crne Gore, piše Dan.

Iz Uprave za inspekcijske poslove nijesu odgovorili na pitanje, šta je utvrđeno tokom nadzora na tom fakultetu

Dekan Pravnog fakulteta Dragan Radonjić nije želio da komentariše informaciju o naplati školarine za godinu koju student nije pohađao, već je novinare Dana uputio našefa studentske službe Branka Rogića, koji je potvrdio da su na fakultetu uveli sopstvena pravila.

Rogić je kazao za Dan da se na odluke fakulteta žale studenti koji ne poštuju obaveze, i ne podnesu na vrijeme zahtjev za mirovanje studija.

On je naveo da je inspekcija izvršila određeni nadzor, i da je to dio komunikacije Uprave za inspekcijske poslove i uprave fakulteta.

“Već nekoliko godina ukazujemo Rektoratu da određene stvari nijesu potpuno regulisane statutom i pravilima studiranja i očekujemo odgovor od njih. Dok to ne bude riješeno, mi ćemo primjenjivati naša pravila po pitanju ovakvih slučajeva. Ne čitajući statut, pravila studiranja i ugovor, studenti naprave pauzu od nekoliko godina i dođu da nastave školovanje bez ikakvih obaveza. Oni su dužni da isplate dugovanja da bi mogli da nastave studije. Mi vodimo računa o svemu tome, kazao je Rogić.

Studenti sa kojima je Dan razgovarao, optužuju upravu fakulteta da ih nezakonito uslovljava i sprječava da nastave školovanje ukoliko ne plate školarinu za godinu studija koju nijesu prijavili, što je suprotno statutu i pravilima studiranja Univerziteta Crne Gore.

Oni tvrde da godinama trpe samovolju i koruptivno ponašanje dijela zaposlenih na toj visokoškolskoj ustanovi. Prema njihovim navodima, Rogić, bez ikakvog pravnog osnova i utemljenja u pravilima UCG, uzima novac za propuštenu ovjeru semestra. Studenti ističu da ih na toj univerzitetskoj jedinici uslovljavaju i ubjeđuju „kao na pijaci” da plate dio školarine, iako to po zakonu nije dozvoljeno.

“Prema statutu i pravilima, studentima nije zabranjeno da naprave pauzu u studiranju. Neovjeravanje semestra u jednoj studijskoj godini nije sprječavalo studenta da nastavi gdje je stao nakon izvjesnog vremena, i to se poštuje na svim fakultetima osim kod nas. odlukom šefa studentske službe Branka Rogića, svaki student koji propusti godinu studija, plaća kaznu u iznosu cijene jednog semestra. među namaima onih koji su zbog dvije godine pauze plaćali 500 eura, kao za dva semestra, da bi tek mogli da nastave školovanje i plate još toliko”, tvrde studenti koji nijesu željeli da im se objave imena.

Oni navode da su zahtijevali razgovor sa šefom studentske službe i pozivaju Nadležne organe i Prosvjetnu inspekciju da se uključe u ovaj problem i spriječe nezakonite odluke na Pravnom fakultetu, koje su, kako kažu, uperene protiv studenata. plaćanje školarine je, kažu oni regulisano statutom, pravilima studiranja i ugovorom o studiranju.

 

2 komentara

  1. My brother recommended I would possibly like this blog. He was totally right. This publish truly made my day. You can not believe just how a lot time I had spent for this info! Thanks!

  2. I cherished up to you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you would like be turning in the following. sick unquestionably come more formerly once more since exactly the same just about a lot regularly within case you defend this hike.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com