(FOTO/VIDEO)PROTESTI, DAN SEDMI: Če, Ljubo Čupić i Slavko pod istom zastavom! I, kako Crnogorci to rade ležeći - Volim Podgoricu

(FOTO/VIDEO)PROTESTI, DAN SEDMI: Če, Ljubo Čupić i Slavko pod istom zastavom! I, kako Crnogorci to rade ležeći

Protesti ispred crnogorske skupštine su dogurali do sedmog dana, a oni koji su sada već postali redovni među šatorima, tvrde da se osjećaju kao da su u – drugoj dimenziji.

-Nevjerovatno. Kao da smo u drugoj dimenziji, kao da nismo u Crnoj Gori, kaže Boris koji već treću noć spava pod šatorom. Pitamo ga zašto je tu.

-Zato što su protesti. Ne bih mogao da sjedim kući, kad se protestuje, svrbi me, boli, uvijam se, premještam, kao da imam vaške, slikovito objašnjava ovaj momak i naglašava, ali obavezno: Zato što su protesti, a ne zato što sam član. Nisam ničiji član niti simpatizer, ali to je moje biće – da podržim one koji protestuju, koji traže promjene, koji se bore.

– Osim toga, ovdje sam popio najbolju jutarnju kafu u životu!

protesti0

Prizor gotovo nadrealan – stotine šatora nasred bulevara ispred Skupštine, a fotografiju je objavio čak i jedan od najpopularnijih svjetskih sajtova 9GAG. Da li su u 9GAG-u dobili informacije o tome šta se zaista dešava isred Skupštine, tek aluzija je da se mali narod na Balkanu bori da sruši vlast ležeći i sjedeći!

Ukoliko se to dogodi crnogorska opozicija će ući u ginisovu knjigu rekorda. Pitamo Andriju Mandića: Kakav je plan?

– Plan je da izdržimo. Do sjutra. Pa još do sjutra. I tako do pobjede, kaže on.

Isto pitanje za Nebojšu Medojevića i profesora Branka Radulovića.

protesti3

-Mi spavamo na ulici već nekoliko noći. Sve svoje kapacitete smo uložili u ove proteste. Mene sve živo boli, ali neka. Izdržaćemo, kaže Medojević. Profesor Branko kaže – nema nazad!

-Nikad više! Nikad više se neču vratiti u onu tamo zgradu dok su lopovi u njoj!, kaže Radulović i pokazuje na Skupštinu koju već dan sedmi čuvaju do zuba naoružani policajci raspoređeni na svakih nekoliko metara.

-A kad počnu kiše? A kad dune sjever?

-Ništa to, ništa! Ne mrdamo odavde. Oni tamo, mi ovđe!

Marija je Cetinjanka, student režije i nosi majicu na kojoj je lik Slavka Perovića. Ogrnula se crnogorskom zastavom.

-Zašto si ti ovdje?

protesti7

-Zbog sebe! Zbog svoje budućnosti. Želim da odu lopovi, korumpirani, nehumani. Ne kažem da mislim da će ovi ovdje biti bolji, ali želim promjene. Želim da oni postanu prolazni i smjenjivi. Da mi mijenjamo njih, a ne da ovi prave robove od nas.

-Dobro, Maro. A Slavko na majici?

-Nega mi ne dirajte, veli Cetinjanka.

Aljoša studira ekonomiju. Pitamo i njega zašto je došao ispred Skupštine.

-Za budućnost, odgovara kao iz topa momak koji na majici ima Če Gevaru. Od silnog pranja se izlizao pa se ne vidi najbolje.

-Moraš nabaviti novu majicu!

Na protestima smo sreli i dvojicu Turaka, ali i Njemca koji je pitao sav sluđen: O čemu se ovdje radi?! Vot is dis about?!

– Protesti! Rušimo vlast, du ju andrstend?!, odgovara mu Cetinjanka.

Za jednim stolom, penzioneri izgraju šah. U parku se sjedi, duvaju se dušeci jer je duga noć na betonu pred njima, poneko đuska uz Galiju i pjeva: Drsko je imala godina, koliko Kotor vekova…

Skupštinu i dalje čuvaju do zuba naoružani policajci koji, kako reče minstar policije, dobijaju sve što im sleduje za prekovremeni rad a to građane košta 40.000 evra dnevno.

Dan je, tek, sedmi.

 

 

 

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com