ONI ŽIVE SAMO OD ONOGA ŠTO PROIZVEDU SVOJIM RUKAMA! Evo od čega! - Volim Podgoricu

ONI ŽIVE SAMO OD ONOGA ŠTO PROIZVEDU SVOJIM RUKAMA! Evo od čega!

Na podgoričkom Trgu Republike ove subote bile su svega dvije tezge proizvođača organske hrane, a kada smo ih pitali, zbog čega, rekli su nam da je to procjena proizvođača da li će i kada prodavati na ovoj pijaci koja je počela sa radom prije nekoliko mjeseci.

prodaja2

Bulajići sa Grahova, Miljanići iz Nikšića i Podgoričani Mugoše žive samo od onoga što proizvedu vlastitim rukama. I, ne žale se!

Anita Bulajić je sa Grahova i prodaje organske koje ona i suprug Đorđe proizvedu sa svojih dvadeset prstiju. Na tezgi su blitva, krompir, mrkva…

prodaja1

-Radimo, i ne žalimo se, kaže simpatična i nasmijana Anita. – Nekome je skupo nekome je jeftino. Sertifikat organsko još nije zaživio u Crnoj Gori, ali  je sve cijenjeniji, kao svuda u svijetu.

Kilogram mrkve 1,5 euro.

– Skuplje je nego u mega marketima ali je kvalitet neuporediv. Naravno, nažalost, ne može svako da priušti, ljudi još uvijek više gledaju cijenu nego kvalitet, kaže Anita.

Pored nje na tezgi, Nikšićanka Snežana Miljanić prodaje kozje proizvode. Sir u salamuri 10 eura, suvi 14, surutka 0,60, a jogurt litra 1,4 eura.

I sve se proda.

prdaja2

Miljanići imaju 200 koza i preradu. I – puno rade.

– Radimo muž i ja, a imamo nekoliko zaposlenih koji pomažu. I ovako teško postižemo, kaže Snežana. – Može lijepo da se živi, dobro je. Proizvodi se prodaju sa etiketom Porodična farma Miljanić, pa ako naletite, probajte. Ili sledeće subote na Trg Rpeublike, snežana će biti tamo.

Porodica Mugoša ima 1.200 stabala smokve i 800 stabala divljeg šipka i proizvode sve što se može proizvesti od ovih voćki. Na tezgi svjeće smokve, rakija od smokve, slatko od smokve, čaj od smokvinog lista..

-Sad krećemo sa sokom od nara. Ne izvozimo, sve prodamo u Crnoj Gori, ako nešto ostane, imamo preradu, kažu Mugoše.

 

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com