PROTESTI, DAN OSMI: Dozvola za još 7 dana ispred Skupštine - Volim Podgoricu

PROTESTI, DAN OSMI: Dozvola za još 7 dana ispred Skupštine

Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada odobriće Demokratskom frontu da bina i prateći objekti ostanu još sedam dana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, ispred zgrade Skupštine Crne Gore, u Podgorici, gdje se održavaju protesti, saznaje nezvanično CdM.

Lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić, Nebojša Medojević, Milan Knežević Milutin Đukanović sinoć razgovorali sa ministrom unutrašnjih poslova Raškom Konjevićem, i nakon toga  javnosti saopštili neće prekidati proteste.

Podsjećamo da je DF-u, koji je organizator višednevnih protesta sinoć istekla dozvola koju su dobili za postavljanje bine i pratećih objekata na mjestu okupljanja.

Ranije su organizatori protesta Komunalnoj policiji predali zahtjev za produženje dozvole za postavljanje bine i pratećih objekata ispred zgrade Skupštine, ali još uvijek nijesu dobili zvaničan odgovor.

Prema nezvaničnim saznanjima CdM-a Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada produžiće DF-u dozvole za postavljanje bine i pratećih objekata na mjestu okupljanja još sedam dana. Policija će nastaviti da asistira i obezbjeđuje skup u skladu sa zakonom.

Današnje Vijesti pišu da su tokom sinoćnjeg sastanka sa Konjevićem funkcioneri DF-a odbili ponudu vlasti da bulevar Svetog Petra Cetnijskog bude zatvoren za saobraćaj svakog dana po nekoliko sati za vrijeme trajanja političkog dijela protesta.

Prema pisanju tog medija Konjević navodno tokom sinoćnjeg čelnicima DF-a rekao da ne treba da se obraćaju njemu, već gradskim vlastima. S druge strane iz DF-a su rekli da se oni neće obraćati više nikome.

Predjsednik Nove srpske demokratije i funkcioner DF-a Andrija Mandić je nakon sastanka sa Konjevićem saopštio  da “nema mrdanja sa slobodne teritorije”.

On je najavio da će od ponedjeljka u 15 opština, u kojima je DPS na vlasti, organizovati protestne šetnje.

Organizatori protesta više puta su ponovili da se neće razići sa Bulevara Svetog petra Cetinjskog do ispunjenja njihovih zahtjeva – formiranja prelazne vlade koja bi omogućila organizovanje fer i demokratskih izbora.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak je juče odgovarajući na pitanje da li očekuje da bi nadležni opštinski organi počnu da uklanjanjaju prateće objekte i ako se to ne desi da li bi MUP mogao zabraniti ili ograničiti proteste kazala da u DF-u smatraju da je to u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova i da ono kao neki paravan pokušava da to prebaci gradskim vlastima, jer, kako istakla, gradske vlasti svakako nijesu te koje su nadležne za Zakon o javnom okupljanju .

„Očekujemo neki odgovor od nadležnih u lokalnoj samoupravi ali imamo neformalno izjave da su oni nadležni samo za mobilne toalete u parkovima, a ne za ovo sve što želi Ministarstvo unutrašnjih poslova da im prebaci na njihovu odgovornost. Očigledno se radi o protestima koji su neočekivano za Ministarstvo unutrašnjih poslova mirni, i da oni sad nemaju neki razlog da zabrane skup i pokušavaju odgovornost da prebace na lokalnu vlast. Usudiću se reći da meni to djeluje sukob dvije struje u SDP-u između struje Ranka Krivokapića i struje Ivana Brajovića jer imamo na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Raška Konjevića koji pripada ovoj struji Krivokapića, a dok na čelu Sekretarijata imamo Marka Rakočevića koji pripada struji Brajovića“,  istakla je u Bošnjak.

Protestima su se sinoć pridružili i predstavnici novoosnovane studenske organizacije OSA.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com