Argentina: Otkriven spomenik crnogorskim rudarima - Volim Podgoricu

Argentina: Otkriven spomenik crnogorskim rudarima

U gradu Tandilu, u Provinciji Buenos Ajres, oko 400 kilometara udaljenom od glavnog grada Republike Aargentine, organizovano je svečano otvaranje spomenika crnogorskim rudarima koji su radili u tandilskim kamenolomima.

Svečanost u organizaciji Opštine Tandil, Crnogorske zajednice Tandila i Ambasade Crne Gore organizovana je u mjestu Cerro de Leones gdje je početkom prošlog vijeka živjelo oko 100 porodica emigranata iz Crne Gore.

“Naši iseljenici počeli su dolaziti u Tandil oko 1890. godine, a već 1912. godine u gradu i okolini je živjelo nekoliko stotina porodica. Takođe, u ovom gradu je 1909. godine osnovano i ‘Crnogorsko društvo uzajamne pomoći’. Nakon što su gradonačalnik Tandila Dr. Migel Lungi, ambasador Crne Gore u Republici Argentini Gordan Stojović, predsjednica Crnogorske zajednice Tandila KarinaOrahovac-Milić, predsjednik i potpredsjednik Crnogorske zajednice Buenos Ajres Emilio Ognjenovič i Serhio Otašević, te Počasni konzul Crne Gore u provinciji Buenos Ajres Huan Karlos Laković svečano otkrili ploču na kojoj je simbolično zapisano ‘U čast Crnogoraca koji su radili u rudnicima kamena i njihovom doprinosu razvoju Tandila’, u obližnjoj školi ‘Mariano Moreno’ gdje je u toku izložba radova đaka na temu ‘Šta sve znam o Crnoj Gori’, okupljenima je podjeljena brošura o kapetanu Milošu Vukasoviću koju je nedavno štampala Crnogorska zajednica Buenos Ajresa i prikazana turističko informativna prezentacija Crne Gore”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Svećanosti je prisustvovalo oko 200 zvanica, a mnogi iseljenici stigli su iz udaljenih krajeva kao što su Tres Arollos, La Plata i Berazategui.

(RTCG)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com