Fabris: Rast BDP-a četiri odsto - Volim Podgoricu

Fabris: Rast BDP-a četiri odsto

Do kraja godine BDP će porasti četiri odsto i to zahvaljujući povećanju broju turista, rastu industrije i građevinarstva, ocijenio je viceguverner Centralne banke (CBCG), Nikola Fabris.

On je za Portal Analitika rekao da bi efekti početka gradnje auto-puta trebalo da se osjete u posljednjem kvartalu.

Fabris je kazao da ćemo ove godine otplatiti 400 miliona eura državnog duga kao i da su i sredstva za tu namjenu obezbijeđena.

„Fiskalna stabilnost ni na koji način nije ugrožena. I pored činjenice da neke od očekivanih investicija nijesu realizovane, neto priliv stranih direktnih investicija je za prvih osam mjeseci bio više nego dvostruko veći u odnosu na isti period prethodne godine“, naveo je Fabris.

Prema procjenama CBCG, kako je naveo, stopa rasta BDP-a u prvoj polovini ove godine je iznosila oko 3,5%.

“Na bazi podataka kojima raspolažemo za jul i avgust, i imajući u vidu očekivano intenziviranje aktivnosti na gradnji auto-puta, očekujemo da će ovaj rast biti još intenzivniji do kraja godine. Stoga je naše očekivanje da će rast u ovoj godini biti oko 4 odsto”, rekao je Fabris.

On je pojasnio da su ključni pokretači rasta BDP-a bili turizam, jer je zabilježen rast noćenja za 28,6 odsto.

“U industriji smo imali rast za 11,3 odsto, šumarstvu 27,7 i građevinarstvu 9,7 odsto. U ovom trenutku se nije osjetio značajniji efekat početka gradnje auto-puta, jer su se do sada uglavnom sprovodili pripremni radovi, a očekivanje je da će se u posljednjem kvartalu osjetiti efekti gradnje auto-puta. Efekti gradnje auto-puta će se svakako osjetiti preko angažovanja domaćih radnika, domaćih firmi, kupovine različitih domaćih proizvoda i usluga”, smatra Fabris.

On je ponovio da je Predlog zakona o ograničavanju kamatnih stopa rezultat poremećaja na tržištu, koji nije mogao biti otklonjen ostalim raspoloživim instrumentima monetarne politike.

“Usvajanje ne zavisi od CBCG, jer smo ga mi uputili u dalju proceduru krajem jula. Međutim, treba istaći da su u ovom segmentu prisutna značajna poboljšana, tako je na primjer prosječna ponderisana efektivna aktivna kamatna stopa na novoodobrene kredite, u posljednjih godinu dana, smanjena za 1,35 procentnih poena”, navodi Fabris.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com