Kliničkom Centru Crne Gore grant od 465 hiljada eura - Volim Podgoricu

Kliničkom Centru Crne Gore grant od 465 hiljada eura

Ministarstva nauke i zdravlja dodijelila su grant Kliničkom Centru Crne Gore od 465 hiljada eura, za HLA tipizaciju koju do sada nije bilo moguće izvesti u Crnoj Gori zbog nepostojanja adekvatne laboratorijske opreme kao i obučenog medicinskog kadra.

Ugovor za dodjelu granta potpisali su danas ministarka nauke Sanja Vlahović, u ime Ministarstva zdravlja ministar Budimir Šegrt, a u ime Kliničkog Centra direktor Ranko Lazović i rukovodilac projekta Marina Ratković.

„Ovaj grant se finansira kroz projekat HERIC/INVO „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“ u vrijednosti od 315 hiljada eura, dok će Ministarstvo zdravlja sufinansirati nabavku opreme u vrijednosti od 150 hiljada eura“, saopštno je iz resora nauke.

Kako je pojašnjeno, cilj projekta je formiranje Nacionalne laboratorije za HLA tipizaciju gdje će biti omogućeno otkrivanje sistema humanih leukocitnih antigena, koji se označava se kao HLA dijagnostika.

Iz Ministarstva su ukazali na značaj HLA tipizacije, posebno u planiranju ispitivanja naslednih bolesti.

Ta procedura važna je i zbog primjene u svakodnevnoj dijagnostici različitih autoimunih oboljenja, otkrivanja sklonosti za razvoj malignih bolesti, infektivnih oboljenja i u izboru najadekvatnije terapije za liječenje autoimunih i malignih oboljenja, a značajna je i u transplantacionoj medicini.

„Neophodnost HLA tipizacije u transplantacionoj medicini je kako za preveniranje odbacivanja transplantiranih ćelija, tkiva i organa, tako i u planiranju adekvatnih imunoloških protokola u pred i postransplantacionom periodu liječenja pacijenata”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo nauke je krajem decembra prošle godine oglasilo rezultate II Konkursa za dodjelu velikih istraživačkih grantova, u ukupnoj vrijednosti do 1,27 miliona eura, koji se realizuje kroz projekat „Visoko obrazovanje i istraživanje za inovacije i konkurentnost“.

Ministarstvu nauke su za finansiranje preporučena četiri projekta, od kojih su dva sa Kliničkog centra- grant za projekat “Razvoj, validacija i primjena telemedicinskog sistema za brzu dijagnostiku bolesti srca u Crnoj Gori“, dodjeljen u iznosu od 315 hiljada eura i njegova realizacija je počela 1 juna.

Navodi se da će oba projekta biti realizovana u periodu od dvije godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com