Koliko u dolarima vrijedimo Fejsbuku kao korisnici - Volim Podgoricu

Koliko u dolarima vrijedimo Fejsbuku kao korisnici

Internet su #nule i jedinice#, a otkad su nastale društvene mreže, razni blogovi, forumi i masovno poslovanje putem mreže, sve ima svoju vrijednost.

Slično je i u stvarnom životu, ali u virtuelnom svijetu naša vrijednost može se mjeriti novcem. Kao i sve, osoba je na Internetu samo brojka, stavka, dio kompletne slike i ima svoj udio u onome što se zbiva, a to je u slučaju društvenih mreža – novac.

Tako na Facebooku vrijedimo 12,6 američkih dolara jer toliko se dobije kad podijelimo 18,9 milijardi (dolara) s 1,5 milijardi (korisnika). Zvuči hladno, ali takva je statistika i tako ispada kad se govori o vrijednosti kompanije koja se bazira na tzv. društvenim aktivnostima u virtuelnom prostoru. Na osnovu svakog od nas izgrađeno je carstvo, a sve što radimo generiše milijarde i milijarde prihoda.

Šalu na stranu, kompanija eMarketer objavila je finansijsku prognozu za ovu godinu na osnovu podataka o broju oglasa i njihovoj cijenu za Facebook, Instagram i Twitter i prema njemu, Facebook će prihodovati 16,3 milijardi dolara, što je 41 odsto više nego u 2014. godini kad je prikupljeno 11,5 milijardi.

Što se Instagrama tiče, koji je u vlasništvu Facebooka, ima 400 miliona korisnika i prognoziranih 600 miliona dolara prihoda od oglasa. Twitter pak ima 316 miliona korisnika i eMarketer tvrdi da će do kraja godine doći do dvije milijarde dolara prihoda, što je 62 odsto više nego prošle godine, kad je brojka stala na 1,3 milijarde.

Jasno je da se u ovoj godini više novca troši za oglašavanje na društvenim mrežama, a taj bi se trend trebao nastaviti i sljedećih pet godina, posebno jer društvene mreže imaju bolje riješen problem blokiranja oglasa i na njima ih se može neometano postavljati, a ujedno su i viđeni od strane korisnika, ali i “konzumiraju” se jer društvene mreže mnogo pažnje pridaju kvalitetnom targetiranju potencijalnih kupaca.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com