Rudnik Boksita: Vlada preuzela obaveze prema zaposlenima - Volim Podgoricu

Rudnik Boksita: Vlada preuzela obaveze prema zaposlenima

Povodom zahtjeva sindikata Rudnika boksita Nikšić upućenih Ministarstvu ekonomije, ovaj resor ističe da je Vlada Crne Gore, u dogovoru sa sindikatima Rudnika boksita Nikšić, preuzela obaveze prema zaposlenima u Rudnicima boksita koje se odnose na obezbjeđivanje otpremnina za sve koji u procesu stečaja ostanu bez posla, i to u prosjeku od po 13.000 eura, kao i povezivanje radnog staža kako bi se onima koji imaju pravo na penziju to i omogućilo. Osim toga, dodaju, u procesu je i povezivanje radnog staža i za ostale zaposlene u rudniku.

Što se tiče dodjele koncesije, podsjećaju da je Ministarstvo ekonomije raspisalo 18. juna Javni oglas za dostavljanje ponuda za dodjelu ugovora o koncesiji za eksploataciju crvenih boksita na ležištima “Zagrad“, “Đurakov do II“, “Štitovo II“ i “Biočki stan“, opština Nikšić, u skladu sa Zakonom o koncesijama.

“Rok za prijavu po ovom pozivu je bio više od mjesec dana, tačnije, do 21.jula 2015. godine, o čemu su bili upoznati predstavnici sindikata Rudnika boksita Nikšić kao i čitava javnost”, kazali su u Ministarstvu ekonomije.

Takođe podjećaju da se na Javni oglas javio samo jedan investitor, iako je bilo najava više investitora o zainteresovanosti.

“Rok za žalbu povodom Odluke o rang listi ponuđača bio je 15 dana i u tom periodu nije bilo nijedne žalbe. Dakle, to je procedura dobijanja koncesija u skladu sa Zakonom o koncesijama koja je u potpunosti ispoštovana. Prije objavljivanja Javnog poziva, Koncesioni akt je bio na Javnoj raspravi više od mjesec dana, i na ovaj akt takođe nije bilo primjedbi”, ističu u Ministarstvu.

Naglašavaju da je svaki zainteresovani investitor imao priliku da se javi na tender, i to bi bila potvrda njegove ozbiljnosti.

“S druge strane, ukoliko sindikati imaju primjedbi na dodjelu koncesije, postoje zakonske procedure da ih procesuiraju. Dakle, Vlada Crne Gore je, u skladu sa svojim ovlaštenjima, donijela odluke o socijalnom programu, povezivanju staža, uz raspisivanje Javnog poziva za dodjelu koncesija gdje smo pozvali sve zainteresovane da dostave ponudu na ovom Javnom pozivu. Ponavljamo, samo jedan ponuđač je to i uradio”, kazali su u Ministarstvu ekonomije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com