SAD bombardovale bolnicu i ubijale civile na zahtjev Avganistana - Volim Podgoricu

SAD bombardovale bolnicu i ubijale civile na zahtjev Avganistana

Komandant američkih i koalicionih snaga u Avganistanu general Džon Kempbel rekao je danas da je američki vazdušni napad, u kojem je poginulo 22-oje ljudi u bolnici u gradu Kunduzu prošlog vikenda, izveden na zahtjev avganistanskih snaga.

Kempbel je rekao u Pentagonu da koriguje prvobitno američko saopštenje u kojem je rečeno da je bombardovanje izvedeno zbog odbrane američkih vojnika koji su bili pod vatrom.

U tom incidentu u subotu, kako je prenio Rojters, avganistanske snage su savjetovale američkim specijalcima na terenu da potraže podršku američkih aviona i nakon toga uslijedio je napad iz vazduha. General je rekao da je u napadu nekoliko civila “slučajno pogođeno”.

General nije dao više detalja o američkom bombardovanju bolnice, navodeći da je vojna istraga u toku. On je rekao da je od istražnih organa obaviješten da su vazdušni udar zahtijevali Avganistanci, a ne Amerikanci.

Ljekari bez granica (MSF) saopštili su danas da su zgroženi izjavama predstavnika avganistanske vlade, koja opravdaju bombardovanje bolnice u Kunduzu, nazvavši te izjave priznanjem ratnog zločina.

MSF navodi da izjave ukazuju na to, da su SAD i avganistanska vojska odlučile da bombarduju bolnicu, zbog tvrdnji Talibana da se unutra nalaze njihovi članovi.

Humanitarci okrivljuju NATO, pod vođstvom SAD, da su u subotnjem napadu, ubili najmanje 22-oje ljudi, uključujući i medicinsko osoblje.

Avganistanski ministar odbrane rekao je u subotu, da su “naoružani teroristi koristili bolnicu kao ploložaj, sa koga gađaju avganistansku vojsku i civile.

U saopštenju MSF-a, koje prenosi BBC, navodi se da te izjave ukazuju da su avganistanske i američke snage zajedno odlučile da sravne sa zemljom potpuno funkcionalnu bolnicu, u kojoj je bilo više od 180 zaposlenih i pacijenata, jer tvrde da su talibani bili unutra.

U bombardovanju bolnice je poginulo, između ostalog, 12 članova osoblja MSF i sedam pacijenta od kojih četvoro djece uz brojne povrijeđene.

MSF su nedvosmisleno okrivili SAD i njihove vazdušne udare za žrtve, iako avganistanski zvaničnici navode da je “helikopter uzvratio vatru talibanskim borcima koji su se skrivali u objektu”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com