Broj djece u hraniteljskim porodicama povećan za 40 odsto - Volim Podgoricu

Broj djece u hraniteljskim porodicama povećan za 40 odsto

Broj djece smještene u hraniteljskim porodicama povećan je za 40 odsto, saopštila ministarka rada i socijalnog staranja, Zorica Kovačević, i poručila da će Ministarstvo nastaviti da stvara povoljne uslove za djecu bez roditeljskog staranja.

Kovačević se danas sastala sa šefom Odsjeka za civilno društvo, medije i istraživanja u Evropskoj komisiji (EK), Nikolom Bertolinijem i njegovim saradnicima.

Ona je ukazala na to da je Vlada usvojila plan transformacije Dječjeg doma “Mladost” u Bijeloj prema kojem će djeca mlađa od tri godine, koja su bez roditeljskog staranja, biti smještena u porodice.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Kovačević je informisala Bertolinija o dobroj saradnji sa predstavnicima civilnog sektora kroz njihovo učešće u radnim grupama na izradi zakonskih i podzakonskih akata.

“Ministarstvo će i u narednom periodu partnerski sarađivati sa predstavnicima civilnog sektora, koji su i ovom prilikom pozvani da se aktivnije uključe da bi zajednički rješili sve probleme koji nastanu“, poručila je Kovačević.

Ona je upoznala Bertolinija sa nastavkom kampanje “Svako dijete treba porodicu” u saradnji sa UNICEF-om, koja se sprovodi u svim gradovima preko Centara za socijalni rad, kroz projekat „Otvorena vrata“.

“U cilju daljeg jačanja socijalnih usluga Ministarstvo će otvoriti Dnevne centre u opštinama Tivat, Budva, Rožaje i Danilovgrad, u saradnji sa lokalnim samoupravama, čime će svaka opština imati dnevni centar“, saopštila je Kovačević.

Ona je najavila da će ovih dana biti otvoren regionalni centar za smještaj djece sa teškoćama koja su starija od 27 godina u opštini Bijelo Polje.

“Sljedeće godine počeće se sa izgradnjom regionalnih centara u opštinama Bar i Herceg Novi“, kazala je Kovačević.

Ona je, kako se navodi, upoznala Bertolinija sa posvećenošću Crne Gore na aktivnostima Regionalnog stambenog projekta, i dodala da će izgradnja zgrade sa 61 stambenom jedinicom biti gotova prije roka.

Brzo će, kako je kazala, biti raspisan tender za izgradnju 120 stambenih jedinica u opštinama Podgorica i Pljevlja i, zajedno sa EK, nastaviće se sa realizacijom projekata iz Regionalnog stambenog programa.

“Bertolini je kazao da je EK zadovoljna sa svim aktivnostima koje realizuje Ministarstvo, kao i da će se nastaviti jačanje partnerske saradnje“, navodi se u saopštenju.

1 komentar

  1. Can I simply say what a relief to locate someone who actually understands precisely what theyre speaking about on the web. You actually understand how to bring an issue to light to make it important. More people should look at this and appreciate this side of the story. I can’t believe you are not more popular as you definitely possess the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com