ISPOVIJEST PODGORIČKE STUDENTKINJE SA SJEVERA: Školujem se od seksualnih usluga - Volim Podgoricu

ISPOVIJEST PODGORIČKE STUDENTKINJE SA SJEVERA: Školujem se od seksualnih usluga

Djevojka sa sjevera Crne Gore, čiji je identitet poznat novinaru portala “Volim Podgoricu” studira u Glavnom gradu, a izdržava se – pružanjem seksualnih usluga.

O tome se u Crnoj Gori malo govori, iako je javna tajna, da jedan broj studentkinja u Podgorici, uglavnom iz drugih,  siromašnijih krajeva sjevera države, svoje školovanje finansira upravo na taj način. Naša sagovornica (čije ime ne navodimo iz razumljivih razloga)  ima 21 godinu, na drugoj je godini studija i, za sada, ima solidan prosjek i ispite daje u roku.

Ona kaže da je prvih mjeseci po dolasku na studije pokušavala da se izdržava drugim, “poštenim” poslovima, ali bezuspješno. Onda je drugarica, koju je upoznala u jednom od podgoričkih lokala “navela” da razmišlja o pružanju seksualnih usluga. Kaže da pruža usluge samo oralnog seksa, i da dnevno zaradi oko 50 eura.

-Bila sam odličan đak u našoj seoskoj školi, a potom i u srednjoj školi u gradu. Kad sam maturirala, roditelji su mi rekli da nemaju novca da me pošalju na fakultet. I znala sam da je to kraj. Živimo od poljoprivrede, roditelji su ranije radili u jednoj državnoj fabrici, ali je sve propalo. Plakala sam noćima, očajavala i razmišljala šta da radim. Pokušala sam da nađem neki posao da bih štedjela za studije, ali bez uspjeha. I tako je prošla skoro godina, a onda sam našla posao u jednoj lokalnoj kafani, priča ova inteligentna i lijepa djevojka.

U kafani je, kaže, radila nekoliko mjeseci, bila izložena nasrtajima pijanih gostiju i počela da pada u depresiju.

-Razmišljala sam: Da li je to moja budućnost? Ostati tamo, značilo je da nemam drugog izbora. Konobarisanje, udaja za nekog lokalnog momka, koji će možda biti alkoholičar ili nasilnik, jer sam se sa takvima najviše sretala. To je već bio april mjesec, plakala sam cijelu noć jer me jedna pijana budala izvrijeđala, i te noći sam čvrsto odlučila – idem. Saopštila sam to roditeljima i bratu, i rekla da me niko ne može odvratiti. Majka je plakala, otac je ćutao, brat je ćutao. Znam da su bili očajni i nesrećni što nisu mogli da mi pruže ništa i što odlazim da se snalazim sama.

Ušla je u budžetsko finansiranje, ali nije dobila smještaj u studentkom domu. Imala je nešto ušteđenog novca i uzela je sobicu u jednoj kući sa zajedničkim kupatilom. Odmah je krenula da traži posao po kafićima i piljarama, ali bez uspjeha. A ono malo novca što je imala se topilo.

Nakon što je upoznala djevojku kojoj se požalila, ova joj je rekla da ima načina da pristojno zaradi, da se školuje i da pristojno živi.

– Bukvalno mi je rekla šta da radim. Prvi put je bilo užasno. Nisam znala kako, bilo me sramota, htjela sam da umrem.  Stopirala sam i onda čovjeku ponudila oralni seks. Tražila sam 20 eura, ali je on rekao da je to puno i dao mi 10. I tako je krenulo, ispričala je ova djevojka. Ona kaže da je “tarifa” za ovaj vid usluga, na ulici, od 5 do 20 eura, a da ona sama procjenjuje koliko će od koga da traži.

– Nemam momka, mislim da ne bih mogla da sakrijem od njega šta radim i gdje idem noću. Uglavnom stopiram na određenim mjestima a već imam i stalne mušterije. Znam kako sve to zvuči, ali imam svoj cilj a jedno je sigurno: ne želim da se vratim tamo odakle sam došla. Mislim da će ljudi nakon moje priče možda drugačije gledati na sve to. Ima puno djevojaka, mladih i pametnih, koje su primorane da se izdržavaju na taj način.

Naša sagovornica kaže da nikada nije probala drogu i da i ne pomišlja na to, a da planira da se bavi ovim “poslom” dok ne završi fakultet. Već je, kako kaže, upoznala i neke imućnije klijente koji više plaćaju, pa joj čak i pomažu finansijski, i ne mora da “radi” onoliko koliko je radila ranije.

– Zaradim mjesečno oko par hiljada eura, što je više nego dovoljno da živim pristojno, da platim stan, hranu, garderobu, pa i da uštedim. Ne znam da li neko na fakultetu sumnja čime se bavim, ali naravno da nikome ne pričam o tome, odgovara na pitanje uz molbu da izostavimo bilo kakav podatak po kojem bi je neko mogao identifikovati. Ona tvrdi da do sada nije imala problem sa nasilnim klijentima.

Prostitucija cvjeta u Podgorici i Baru

Istraživanja Instituta za javno zdravlje sprovedenog prije nekoliko godina među “seksualnim radnicima” pokazalo je da je “najstariji zanat” prisutan u svim djelovima države, ali da je najrasprostranjenije je u Podgorici i Baru.

Istraživanjem je obuhvaćeno 190 seksualnih radnika, dok su validne podatke dobili od 181 osobe.

Prosječna starost anketiranih “seksualnih radnika” bila je 30, 7 godina, dok je najstarija ispitanica imala 60, a najmlađa 18 godina.

Seksualne radnice bile su različitih obrazovnih profila, od onih bez obrazovanja do onih sa visokom stručnom spremom.

– Ispitanice su u prosjeku prvi seksualni odnos imale sa 15, 8 godina. Prvi seksualni odnos za koji su dobile novac, robu ili drogu imale su sa 21 godinom. Do navršenih 17 godina, 34, 7 odsto ispitanica je imalo seksualni odnos za koji su dobile određeni vid nadoknade. One su do klijenata dolazile preko poznanika, u noćnom klubu, na ulici, parku, preko telefona. Do klijenata dolazile su i preko makroa, recepcionara, taksista, kao i oglasa u novinama. U toku poslednje nedjelje, ispitanice su u prosjeku imale pet klijenata. Za godinu dana 27, 8 odsto ispitanica je bilo u situaciji da je neko od klijenata bio nasilan prema njima. Na seksualni odnos u poslednjih godinu dana od dana ankete bilo je prinuđeno 20, 5 odsto ispitanica.

 

2 komentara

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com